Conflict Kitchen (Кухня на конфликтите, букв. превод) е специален ресторант, който сервира единствено храна от кухните на страните, с които САЩ са, познахте, в конфликт.
Всяка тема на Conflict Kitchen е предизвикана от реални събития, постъпки и дискусии, чиято цел е да увеличат интереса от страна на гражданите към културата, политиката и проблемите на дадената "проблемна" държава.
Фактът, че ресторантът променя своята кулинарна идентичност спрямо настоящите геополитически въпроси на няколко месеца, е достатъчно красноречив.
Към момента ресторантът предлага кубинска храна – такава, каквато консумират в Куба и такава, каквато си приготвят имигрантите в Северна Америка. Идеята е разработена с помощта на кубинската общност.
Любопитна е дори опаковката – опаковъчната хартия е покрита с откъси от интервюта с различни кубинци. Тази идея се спазва при всяка промяна на темата. Както може да се очаква, отпечаните мнения всеки път са доста противоречиви и са повлияни от личната история на всеки индивид.
Източник: www.conflictkitchen.org
Идеята
Както повечето идеи, така и тази се ражда по време на един приятелски разговор. Докато коментират възможните концепции за ресторант в Питсбърг, артистите Джон Рубин и Доун Уелески започват да изброяват ястия, които не могат да открият в града.
Така те стигат до извода, че липсващите кулинарни звена принадлежат на страни, с които американското правителство не е в добри отношения.
Националната кухня на фокус се променя на 3 месеца, като заедно с нея – дизайнът и обликът на местенцето за хапване. Досега са "отразили" Венецуела, Афганистан и Иран, а до края на октомври "на прицел" е именно Куба.
По време на афганистанското тримесечие, например, кулинарните майстори най-много приготвяли Bolani. Това е питка, чийто пълнеж може да бъде от тиква, спанак, леща, картофи или праз.
Ресторантът работи 7 дни в седмицата и е разположен в централната част на Питсбърг, Пенсилвания.