Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рецептурникът, който пазеше ресторантьорския стандарт

по статията работи: | 31 юли 2013 Прочитания: 15854 1
Помните ли го?
Рецептурникът, който пазеше ресторантьорския стандарт

"Единният сборник рецепти за заведенията за обществено хранене е основен нормативен документ за производството, отчетността, контрола и обучението на кадрите за всички ведомства и предприятия с дейност обществено хранене." София, 1978 г.

 

Не знам дали помните огромната тъмно червена книга с кожена корица и гръмко заглавие "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене", която е била настолна за всеки един ресторант по комунистическо време.

 

Независимо дали в София, Пловдив, Варна или някое затънтено планинско село. Но благодарение на тази велика творба на кулинарната мисъл, в България наистина е имало стандарт както в качеството на храната, така и в обслужването.

 

Спонсориран от вече несъществуващото Министерство на вътрешната търговия и услугите, рецептурникът е събрал в себе си стотици рецепти и указания. Благодарение на него, всеки клиент на заведение, без оглед на местоположението му, е бил сигурен, че свинската пържола ще бъде с еднакъв грамаж и качество.

 

Няма нужда да споменавам, че днес, освен с грамажа, ресторантьорите могат да послъгват и със самото месо, чийто произход би могъл да бъде абсолютно неизвестен.

 

Разгръщайте сборника с рецепти, днешният българин с рождена дата по време или след падането на оня режим, би останал впечатлен от разнообразието на соц кухнята. Освен типично българските ястия, в сборника могат да се открият и няколко интернационални рецепти. Като тези за коктейлите Мохито и Блъди Мери, които ние, децата на модерното време, по никакъв начин не асоциираме със социализма.

 

Много приятно впечатление прави секцията, озаглавена "Избрани рецепти от старата българска кухня". В нея откриваме чудесните рецепти за праз с булгур, рибник по домашному, бут по овчарски, тракийски сарми и много, много други. Все манджи, които липсват в редовните менюта на днешните ресторанти.

 

Ако оставим рецептите настрана, няма как да не забележим цитата от Тодор Живков, който меланхолично и малко насмешливо е надвиснал над предговора:

 

"Подобряването и всестранното развитие на общественото хранене с оглед в перспектива всички граждани на нашата страна да получават готова евтина и питателна храна изпъква сега като важна държавна, партийна и профсъюзна задача, която има не само практическо, но и политическо значение."

 

Амин! Знаели са тогавашните управници простата истина, че вкусната и евтина храна е най-краткият път до щастието на българския народ.

 

Иначе, ако случайно някой от семейството ви е запазил този рецептурник, който безпощадно е бил изхвърлен след падането на режима, горещо ви съветвам да продължите да го пазите!

 

И да го подарите на било кой собственик на заведение, където и да било в България. Има какво да научат (или да си припомнят) днешните съдържатели на ресторанти, без да целя да обидя някого.

 

Може би просто ми се иска, когато реша да вечерям навън и в менюто си харесам салатата Х с посочен грамаж от 500 грама, да получа точно 500 грама.

 

Какво друго е менюто, ако не един своеобразен договор между ресторанта и клиента?

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
31.07.2013 | 11:30
Готина статия:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...