Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Риба на скара по правилния начин

по статията работи: | 05 август 2013 Прочитания: 33487 4
Както са я приготвяли в ресторантите от соца
Риба на скара по правилния начин
Източник: Thinkstock / Guliver

На скара се пекат почти всички риби, като могат да бъдат натурални или панирани.


Дребните риби (скумрия, кефал, карагьоз, паламуд, бяла риба) се пекат цели, предварително почистени от вътрешностите, които се изваждат през хрилните отвори заедно с хрилите, без да се разрязва коремът.


Почистените риби се поръсват със сол и черен пипер и престояват на студено 30-40 минути. Преди печенето, се потапят в растително или разтопено прясно масло. Пекат се върху намазана с мазнина, силно нагорещена скара.

 

Едрите риби (сом, есетра) се режат на порционни парчета с дебелина 1 – 1.5 см. Парчетата се поръсват със сол и черен пипер и се оставят да престоят на студено до 1 час.


След това се потапят в растително масло, овалват се в хлебни трохи и се пекат, както целите риби. Парчетата се пекат от двете страни. По повърхността им трябва да се образуват ясни отпечатъци от скарата.

 

Преди самото печене, разделената на парчета риба може да се маринова за половин час в лимонов сок, магданоз, сол и ч. пипер.

 

Рибата на скара може да се поднесе с пържени или варени картофи. Натуралната риба се полива с разтопено масло, а към панираната се поднасят майонезени сосове.


Гарнира се с парче лимон.

 

На шиш се пекат есетровите риби. Порционните парчета, без кожа и кости, се нанизват на шиш и се пекат върху сгорещени дървени въглища, като от време на време се поръсват с масло.


Гарнират се с пресен или стар кромид лук, лимон на филийки и пържени картофки.


ПС: Съветите са публикувани в "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене"


 Припомнете си и най-вкусните сосове за риба на Люба Грънчарова

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Женя
06.08.2013 | 15:13
Отговор на коментар #1 от Маргото:
Така е,статията е много полезна.
3
Женя
06.08.2013 | 15:13
Много обичам рабка на скара и е много полезна.
2
Женя
06.08.2013 | 15:00
Много обичам риба на скара.
1
Маргото
06.08.2013 | 14:24
Вече знам как се приготвя правилно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...