Нарязваме лука на ситно.
Запържваме го в малко мазнина и добавяме ситно нарязаното месо.
Подправяме на вкус със сол и черен пипер и оставяме да се задуши.
Отделно в купа разбъркваме ориза - почистен и измит, подправките и олиото. Към него прибавяме задушените лук и месо и объркваме добре.
Зелката се разделя на листа, като се махат задължително твърдите жили. Тези сарми имат две тайни - тънкият зелев лист и джодженът. Признавам си, че бях изненадана от комбинацията на зеле и джоджен (гьозум по родопски), но още по-изненадана бях, като го опитах. Във всеки лист се слага от плънката и се завива стегната сарма.
Готовите сарми се подреждат в тенджера, на дъното на която сме поставили чиния. Още по-добре е, ако се наредят кокали от ребърца или гърди например.
Отгоре отново се захлупва с чиния. Долива се с леко подсолена вода, сока, който е пуснала зелката или с месен бульон. Течността трябва да покрива сърмите. Слага се на котлона и се оставя да кипне. Щом кипне, котлонът се намалява на 2, тенджерата се похлупва с капак и се оставя да къкри поне 2 часа.