Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Розмаринът предпазва от слепота

по статията работи: | 29 ноември 2012 Прочитания: 2250 6
Карнозната киселина в него защитава очите
Розмаринът предпазва от слепота
Източник: sxc.hu

Вещество, съдържащо се в розмарина, може да намери клинично приложения при заболявания, засягащи ретината, включително свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Това съобщават американски изследователи, цитирани от агенция UPI.

Доктор Стюарт А. Липтън и неговите колеги от института за медицински проучвания Санфорд-Бърнам твърдят, че карнозната киселина в розмарина подобрява здравето на очите.

По-конкретно според учените тази киселина предотвратява развитието на макулна дегенерация, която е водеща причина за слепота при хората над 55-годишна възраст.

Това е второто откритие на д-р Липтън и екипа му, свързано с тази субстанция в розмарина. Преди няколко години изследователите доказаха, че карнозната киселина се бори със свободните радикали и предпазва от увреждания на мозъка.

В новия си експеримент учените са изложили клетъчна култура на ефекта от водороден пероксид, за да предизвикат оксидативен стрес - фактор, за който се смята, че допринася за очни увреждания като дегенерация на макулата и пигментен ретинит.

Клетките, третирани с карнозна киселина, произвели ензим, който неутрализирал свободните радикали, предизвикващи заболявания на очите.

Впоследствие били направени и опити с гризачи. Плъховете, които симулирали ефекта от похапване на розмарин, получили защита на очите си при излагане на силна светлина, която по принцип може да увреди зрението им.

И докато очакваме да бъде разработена съвършената субстанция с точни пропорции на карнозна киселина и добавки към нея, която ще ни се предлага под формата на медикамент, нищо не ни пречи да наблягаме на розмарина – за добър вкус и добро зрение.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
kalinka kalinkova
30.11.2012 | 13:03
Не знаех за лечебните му свойства но иначе често използвам тази подправка.
5
Отговор на коментар #1 от Бела Дона:
Явно тази подправка е любима на много хора..
4
Това е уникална подправка . Страшно много я обичам.
3
Ния Кралева
30.11.2012 | 11:44
Отговор на коментар #1 от Бела Дона:
И на мен ми е много любим и за това си гледам розмарин в саксия , защото прясната подправка е още по - ароматна и приятна.
2
Ния Кралева
30.11.2012 | 11:43
Това е една от любимите ми подправки , но трябва много да се внимава с нея , защото аромата и е много силен .
1
Бела Дона
30.11.2012 | 11:00
Розмарина е една от любимите ми съставки.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...