Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рукола - зеленото чудо

по статията работи: | Прочитания: 9889 5
Полезните антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали преливат от нея
Рукола - зеленото чудо
Източник: freedigitalphotos.net

Руколата е богат на хранителни вещества зеленолистен зеленчук, който има средиземноморски произход.

 

От едно семейство е с карфиола, зелето, броколите и има близки полезни свойства със спанака.

 

Младите листенца са сладникави, с ядков аромат, а големите имат по-силен и лютив вкус.

 

Както повечето зеленолистни и руколата е изключително ниска като калорично съдържание. 100 грама от свежите листенца носят само 25 калории.

 

По друг начин стои въпроса с полезните и незаменими антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали, от които руколата прелива.

 

Руколата е богат източник на фито елементи, които противодействат на канцерогенните ефекти на естрогена и по този начин предпазват от рак на простатата, дебелото черво, шийните прешлени, яйчниците.

 

Също така, съдържа съединения, които имат антибактериални и антивирусни свойства.

 

Фолиевата киселина изобилства (97 мг или 24% на 100 гр), което я прави подходяща за майки в период на зачеване, поради превантивния ефект срещу малформации на плода.

още по темата

 

Зелената салата е страхотен източник на витамин А, който заедно с флавоноидите в зеленолистните растения предпазва от рак на кожата, белите дробове и устната кухина.

 

Но това не е всичко. Руколата съдържа много витамини от В комплекса и витамин С, който е силен, естествен антиоксидант, предпазва от скорбут, инфекции, повишава имунитета.

 

Витамин К е следващият жизненоважен витамин, с който ще ви зареди. Той има важна роля в изграждането и поддържането на костите, както и спира нарастването на невронални увреди, което го прави подходящ при лечение на болестта на Алцхаймер.

 

Накрая, можем да добавим само, че руколата е богата и на желязо, калций, калий, манган и фосфор. Страхотен букет от полезни вещества, нали?

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Dobi Zvezdeva
17.04.2013 | 15:26
никога не съм яла рукола
4
Yuliyan Iskrenov
17.04.2013 | 15:21
Опаковките с малките листенца се водят уж диви,нищо че са култивирани ;) А обикновения сорт си е като на снимката.Разликата е в цената - близо 4-5 пъти. Отглеждания в Кипър сорт е най-хубавия за мен. Достига височина около 40 см.,по тъмно зелен и страшно крехък.
3
Ще трябва да опитам
2
Аламинут
17.04.2013 | 13:52
Много интересно . Мисля да опитам .
1
Violeta
17.04.2013 | 12:50
Много ми е скъпичко това удоволствие,малък плик с листенца е 5,5лв.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...