Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ръжено-пшеничен хляб

Ръжено-пшеничен хляб
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 5
(базиран на 2 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Трите вида брашно се пресяват в купа.

  • 2

    Маята се разтваря в затоплено прясно мляко със захарта и се оставя 10 минути, за да се активира.

  • 3

    На пресятото брашно се прави кладенче, слагат се солта, зехтина и оцет, и постепенно се добавя от млякото с маята, като се замесва тесто. 

  • 4

    Меси се 15 минути, като, ако се налага, му се добавя още брашно, докато спре да лепне по ръцете и стане меко и еластично.

  • 5

    Готовото тесто се оставя на топло да втаса и увеличи обема си за 1 час.

  • 6

    След като е втасало, се премесва отново, като хубаво се овалва в бяло брашно, без то да се изтръсква. Прави се в желаната форма, в моя случай - кръгъл на топка, и се оставя върху намазнена хартия за печене.

  • 7

    Отгоре се правят няколко разреза с остър нож или бръснарско ножче и се оставя за още 30 минути да втаса.

  • 8

    Така приготвения хляб се слага с хартията в тава и се пече на 180 градуса за 25 минути или до готовност (взависимост от фурната).

  • 9

    Изпеченият хляб не се покрива с кърпа и не се задушава, оставя се на проветриво място върху скаричка да поизстине. Така коричката му остава хрупкава.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!