Трите вида брашно се пресяват в купа.
Маята се разтваря в затоплено прясно мляко със захарта и се оставя 10 минути, за да се активира.
На пресятото брашно се прави кладенче, слагат се солта, зехтина и оцет, и постепенно се добавя от млякото с маята, като се замесва тесто.
Меси се 15 минути, като, ако се налага, му се добавя още брашно, докато спре да лепне по ръцете и стане меко и еластично.
Готовото тесто се оставя на топло да втаса и увеличи обема си за 1 час.
След като е втасало, се премесва отново, като хубаво се овалва в бяло брашно, без то да се изтръсква. Прави се в желаната форма, в моя случай - кръгъл на топка, и се оставя върху намазнена хартия за печене.
Отгоре се правят няколко разреза с остър нож или бръснарско ножче и се оставя за още 30 минути да втаса.
Така приготвения хляб се слага с хартията в тава и се пече на 180 градуса за 25 минути или до готовност (взависимост от фурната).
Изпеченият хляб не се покрива с кърпа и не се задушава, оставя се на проветриво място върху скаричка да поизстине. Така коричката му остава хрупкава.