Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Северна Африка (регион)

по статията работи: | 08 септември 2013 Прочитания: 1379 1
Още през I век от н.е. финикийците донасят различните видове колбаси, а картагенците – пшеницата и грисът
Северна Африка (регион)
Източник: Wikimedia Commons

Северна Африка се простира в района около Средиземно море и обхваща Алжир, Египет, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис. Това е регион, белязан от много географски, политически, социални, икономически и културни различия, съответно кухнята отразява всички тези различия.

 


През вековете оттук са минавали търговци, пътешественици, нашественици, емигранти, имигранти и всички те са повлияли при формирането на местните кулинарни традиции.

 

Още през I век от н.е. финикийците донасят различните видове колбаси, а картагенците – пшеницата и грисът, който берберите превръщат в кускус.

 

След 7-ми век арабите донасят различни подправки (шафран, индийско орехче, канела, джинджифил и карамфил), които обогатяват кулинарната култура на региона. Османските турци донасят сладкиши и други печива, а от Новия свят в Северна Африка се появяват картофи, домати, тиквички и люти чушки.

 

Повечето от северноафриканските страни имат някои сходни ястия, понякога почти еднакви, но с различни имена (мароканската tagnia и тунизийската coucha са по същество еднакви – яхния с месо, приготвена в гърне и печена цяла нощ в обществена фурна).


Обратният случай е този, в които две абсолютно различни ястия са с едно и също име в различните държави. Например tajine е яхния, приготвена на слаб огън в Мароко и подобно на омлет ястие в Тунис.



Има и значителни различия в стила на приготвяне на ястията, от изтънчената и ароматна мароканска кухня, през лютите тунизийски блюда, до простите ястия в кухните на Египет и Алжир.


     Припомнете си и кухнята на Южна Африка (регион)

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
кати
09.09.2013 | 12:27
Много вкусна кухня.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...