Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Семейна погача

3
Семейна погача
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Нова Година
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Брашното 1.5 кг се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се киселото мляко, яйцата, оцет, сол и масло. Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята (1.5 кубче прясна мая) с 2 с.л.брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци.

  • 2

    Тестото се покрива и оставя за час да удвои обема си. Оформянето е по желание. Аз оформих по следния начин: Тестото се разделя на две равни части.Първата част се разделя на две топки,от едната се разточва кора, която се реже на кръст след това и успоредно, така че да се получат триъгълници.

  • 3

    Всеки триъгълник се навива, като се започва от широката част и се навива на кифличка. Тези кифлички редим по краищата на тавата.

  • 4

    От другата топка пак се прави кора, която в единя си край се реже с нож на лентички с еднаква дължина, навива се на руло и като се стигне до лентичките, при навиването те стават като решетка върху рулото. Това руло се поставя пред кифличките, като се поставя като подкова.

  • 5

    От другата част тесто се разделя на три части. От едната правим топче и отделяме малко, слагаме топката в центъра на тавата а с отделеното от нея тесто се прави решетката от лентички наставени една под и над друга.

  • 6

    С втората част се прави на кора и се реже с помощта на чашка кръгчета, по три броя се наставят, като се застъпват леко, навиват се на руло, режат се по средата и така се получават две розички. С тези розички украсих отстрани при кифличките.

  • 7

    И третата част тесто се разделя на три топчета, разточва се всяко на кора с диаметър на чиния, слагат се една върху друга и се режат по същия начин, като кифличките се правят на триъгълници.

  • 8

    На всеки триъгълник в средата се прави разрез и през този разрез се промушва връхчето на триъгълника, като се издърпва, по този начин се получава нещо като листо.

  • 9

    Така се процедира с всички триъгълници. Тези листенца се слагат в свободното долу в тавата в края на подковата, която се прави преди това.

  • 10

    Маже се цялата с разбит жълтък и се ръси с мак и сусам.

  • 11

    Пече се 50 минути на 170 С.

  • 12

    Весеели празници!

продукти
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
тихомира илиева
30.12.2013 | 09:31
Ще се пробвам, дано се справя.
2
ана
27.12.2013 | 16:03
Отговор на коментар #1 от Сия Рибагина:
Много красиво се е получило, ние не можем така:)
1
Сия Рибагина
27.12.2013 | 12:14
В описанието съм пропуснала да добавя киселото мляко,слага се в началото на замесването,в кладенчето заедно с яйцата,оцета,солта и маслото.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!