Брашното 1.5 кг се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се киселото мляко, яйцата, оцет, сол и масло. Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята (1.5 кубче прясна мая) с 2 с.л.брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци.
Тестото се покрива и оставя за час да удвои обема си. Оформянето е по желание. Аз оформих по следния начин: Тестото се разделя на две равни части.Първата част се разделя на две топки,от едната се разточва кора, която се реже на кръст след това и успоредно, така че да се получат триъгълници.
Всеки триъгълник се навива, като се започва от широката част и се навива на кифличка. Тези кифлички редим по краищата на тавата.
От другата топка пак се прави кора, която в единя си край се реже с нож на лентички с еднаква дължина, навива се на руло и като се стигне до лентичките, при навиването те стават като решетка върху рулото. Това руло се поставя пред кифличките, като се поставя като подкова.
От другата част тесто се разделя на три части. От едната правим топче и отделяме малко, слагаме топката в центъра на тавата а с отделеното от нея тесто се прави решетката от лентички наставени една под и над друга.
С втората част се прави на кора и се реже с помощта на чашка кръгчета, по три броя се наставят, като се застъпват леко, навиват се на руло, режат се по средата и така се получават две розички. С тези розички украсих отстрани при кифличките.
И третата част тесто се разделя на три топчета, разточва се всяко на кора с диаметър на чиния, слагат се една върху друга и се режат по същия начин, като кифличките се правят на триъгълници.
На всеки триъгълник в средата се прави разрез и през този разрез се промушва връхчето на триъгълника, като се издърпва, по този начин се получава нещо като листо.
Така се процедира с всички триъгълници. Тези листенца се слагат в свободното долу в тавата в края на подковата, която се прави преди това.
Маже се цялата с разбит жълтък и се ръси с мак и сусам.
Пече се 50 минути на 170 С.
Весеели празници!