Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Скандинавска кухня - Швеция и Дания

по статията работи: | 17 октомври 2012 Прочитания: 11710 1
Основата на датската кухня е рибата, от която се приготвят супи и основни ястия
Скандинавска кухня - Швеция и Дания
Източник: Thinkstock / Guliver

Какви асоциации предизвикват Швеция, Норвегия, Дания, Финландия? ABBA, шведска маса, Пипи дългото чорапче, дълgокраки русокоси красавици, студ, продължителна зима, северно сияние, фиорди, принц Хамлет, Снежната кралица, водка в заскрежена бутилка...

А каква е храната в тези северни страни? Има ли нещо друго, с което човек да ги запомни? Някъде прочетох, че скандинавската кухня е скучна и еднообразна, в нея няма място за фантазия и експерименти. Така ли е в действителност? Вярно е, че кухнята в тези страни се различава от европейската, преди всичко по продуктите и начина им на използване. И Швеция, и Норвегия, и Дания, и Финландия са морски страни; бреговете им се мият от Северно и Балтийско море.

Логично е на трапезата на жителите да присъстват даровете на студените морета, най-вече риба, приготвена по различни начини: печена, пържена, варена, пушена, сушена, осолена, маринована. Честите дъждове и студеното време предполагат консумирането на горещи супи и чорби, печени ястия, които дълго време остават топли, по-обикновена и бърза за приготвяне храна. По традиция се консумират много млечни храни – сирена (датското сирене Данаблу дори съперничи на Рокфор), извара, киселомлечни продукти и всякакви ястия, приготвени от тях. В скандинавските страни се пие много прясно мляко, като деца, така и възрастни го консумират по няколко пъти на ден. Вероятно с това се обяснява фактът, че скандинавците са по-здрави от европейските си съседи. Въпреки, че има доста прилики в кухните на скандинавските страни, всяка от тях има своите национални особености. Затова ще ги разгледаме поотделно.

***


Швеция
. Вероятно няма човек, който да не е чувал за "шведска маса" (на шведски Smörgåsbord: smörgås е наименованието за сандвич, а bord - за маса). Историята й е следната: преди време, когато шведите канели гости по някакъв повод, е трябвало да нахранят всички. Гостите пристигали от различни части на тази голяма страна и за да не чакат тези, които вече са пристигнали, домакините сервирали ястия с трайност няколко дни – осолена херинга, салати от картофи и варени зеленчуци, твърдосварени яйца, студено месо, сандвичи. Днес под шведска маса се разбира прием, на който се самообслужва голям брой гости. Хората се хранят прави или седнали далече от масата, за да не пречат на останалите да си взимат това, което им е необходимо. В шведската кухня традиционно се използват най-вече онези продукти, които могат да се съхраняват през цялата дълга зима. Ястията като цяло са много хранителни, с високо съдържание на мазнини и захар. От мазнините често се използва свинската мас. Рибните ястия са на голяма почит. На всеки празник на масата се поднася задължително осолена херинга, след която следва друга риба. След рибните ястия се сменят чиниите и се преминава към останалите ястия.

Шведите много обичат и домашните колбаси (помните ли наденичките и кървавицата на майката на Емил от Льонеберя?), които се приготвят от различни видове месо, подправят се с много подправки, най-вече ким, пипер и лук. Малките кюфтенца, които Карлсон яде в огромни количества (между другото, те се наричат тефтели), също са сред предпочитаните шведски ястия. Дробът по шведски също е много вкусен и интересно приготвен. Той се вари, реже се на парченца, залива се със силен месен бульон и се ръси обилно с подправки. Само в Швеция може да се опита хвойнов хляб – с ким и други подправки. От десертите най-разпространени са приготвените от горски плодове (боровинки, къпини, малини и др.) сладкиши. От напитките шведите, както и повечето европейци, предпочитат кафето. Бирата е много разпространена, но заради северния климат се използва предимно за готвене (известната супа Елеброд се вари от бира). За загряване се пият водка и уиски.

***


Дания
. В Дания коледната вечеря започва с маринована херинга и други рибни ордьоври, следва печена патица, после идва редът на тестените десерти и накрая – глог и греяно вино. Датчаните обичат риба – херинга, змиорка, калкан, сьомга. Другата характерна черта на датската кухня са сандвичите, тук те се наричат ‘кралят на кухнята’. В Дания те са около 700 вида: като се започне от филийка хляб, намазана с масло, и се стигне до многоетажния сандвич, наречен ‘Любимият сандвич на Ханс Кристиан Андерсен’, състоящ се от бекон, домати, пастет, желирано месо, бяла ряпа, разделени от филийки хляб. Този сандвич се яде, като всеки слой се сваля поотделно. В много от градовете има специализирани магазини за сандвичи, а в един от най-известните ресторанти на Копенхаген – ‘Оскар Дейвидсън’ се предлагат само и единствено сандвичи. Кухнята му е толкова известна, че се приемат поръчки и от чужбина. В многоетажните сандвичи се слагат също така и риба и морски дарове, листенца от аспержи, яйца, сосове, а за украса се използват зелени подправки.

Основата на датската кухня е рибата, от която се приготвят супи и основни ястия. От месните ястия най-известни са печено свинско с горещо червено зеле, свинско с ябълки и сушени сини сливи, свински дроб с хрупкав пържен лук и пастет от свински дроб. От рецептите с пернати най-известна е мариновата кокошка с ананс. За гарнитура най-често се поднасят пържени картофи и задушено зеле. От десертите най-разпространени са ябълковият пай с желе от касис и бита сметана, супа от ягоди и къпини с течна сметана – нещо средно между компот и рядко сладко. Датчаните също пият бира и водка, особено през почивните дни.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Мър Зел
17.10.2012 | 22:16
Далеч от истината за кулинарията в Швеция.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D