Баба Марта наближава и дори да сте забравили кое време на годината е, накъдето и да се обърнем има сергии с мартеници, така че рязко ни се напомня кой е предстоящия празник.
Традицията на Баба Марта е да вържем по една мартеничка на любимите си хора за здраве.
Ние напълно подкрепяме традициите и смятаме, че трябва да се запазват и предават на следващите поколения.
Съвсем обаче не подкрепяме комерсиализирането на празника и превръщането на мартеничките в стока и нещо, от което да се печели максимално, отколкото запазването на традицията.
Затова ние смятаме тази година да не отрупваме ръцете си с хиляди мартенички, а да отрупаме трапезата с подходящи ястия :)
Затова ви предлагаме тези симпатични сладки мартенички, с които да зарадвате близките си.
Една от тези слакди е чудесно допълнение към мартеницата, която искате да вържете на любимите си хора.
Но стига сме разсъждавали - всеки сам избира как да почита традициите. Ние смятаме да ви покажем тази страхотна рецепта.
Тези сладки имат за основа брауни, а за горен пласт - чийзкейк. Наясно сте, че ще са страшно вкусни!
Нужни продукти:
За браунито:
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. ванилия
- 1/4 ч.ч. какао
- 125 г масло, разтопено
- щипка сол
- червена боя
- 2 яйца
- 3/4 ч.ч. брашно
За чийзкейка:
- 240 г крема сирене
- 1/4 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. ванилия
Ще ви зарадваме с новината, че сладките се правят доста лесно. Ако желаете, може да пропуснете червената боя - но именно червения цвят придава празнично настроение.
Приготвяне:
Започваме с браунито - сложете в купа захарта, ванилията, солта, какаото, разтопеното масло и боята - може да използвате желирана, течна или на прах. Количеството на боята зависи от това, каква точно използвате - трябва да се получи по-наситен и по-тъмен цвят. Бъркайте, докато се получи гъста хомогенна смес.
После прибавете яйцата - прибавяйте ги 1 по 1 и разбърквайте след всяко. Целта е да се получи хубава гладка текстура.
Идва ред и на брашното - като количество то е малко, защото искаме да се получи по-скоро сочен, отколкото сух блат.
Когато сместа за браунито изглежда по този начин, отделете си настрана около 1 ч.ч. от нея, а останалата изсипете в тавичка, застлана предварително с хартия. Загладете добре.
После се заемете с приготвянето на горния пласт - за него просто слагате всички продукти в купа и пускате миксера.
Когато сместа е хомогенна, сте готови. Изсипвате тази смес върху червеното брауни и внимателно заглаждате с шпатула.
После с лъжица небрежно слагате предварително отделената 1 чаша червена смес. Просто слагате на различни места.
* Междувременно искаме да ви припомним и още едни страхотни сладки, които сме ви показали по Коледа, но с радост установихме, че те са супер подходящи и за Баба Марта.
После с нож започвате да рисувате и разпределяте червения блат - методът е подобен както при Мраморния кекс. Направете най-различни шарки и когато сметнете, че сте готови, може да печете.
Сладкишът се пече 30 минути на 160 С. Накрая ще получите сочен блат и вкусен крем - чудна комбинация. Тук е моментът, ако искате да изрежете сладкишът на избрани от вас формички - сърча, звездички или просто на ромбчета. Както и да го нарежете, ще се хареса от всички, гарантираме ви. Просто е разкошен!