Сладките картофи се набождат с вилица, намазват се със зехтина и се овкусяват обилно със солта и черния пипер.
Пекат се върху фолио в предварително загрята на 180 С фурна за 40-50 минути или докато станат меки (проверява се внимателно с вилица). Докато картофите се пекат, се подготвя пълнежът.
На леко охладените картофи се маха горната част на кората и се изстъргва вътрешността, така че да стане като лодка.
В голяма купа се смесват вътрешността от картофите, сметаната, черният пипер, масленият сос, портокаловият сок и малко сол и всичко се разбърква добре с миксер.
Картофите се пълнят със сместа и отново се слагат в загрята на 18 С фурна за около 15 мин., докато леко покафенеят отгоре.
Приготвят се сладко-пикантните орехи.
В купа се смесват кленовият сироп, кафявата захар, черният и червеният пипер и кората на 1 портокал.
Добавят се и ореховите ядки и вскичко хубаво се разбърква.
Пекат се върху застлана с готварска хартия тава за около 20 мин, на 180 С, като периодично се разбъркват, за да не загорят.
При сервиране картофите се поръсват с ядките и се поднасят в подходящ съд.