Смокините се измиват, почистват се от дръжките и внимателно се надупчват с помощта на игла.
Сложете смокините във вода с 1 лъжица захар, когато водата заври ги дръжте 1-2 минути и ги извадете. Така леко сварени, смокините няма да пуснат вода в сиропа и да го разредят.
Сложете на котлона водата, добавете захарта и варете, докато не се сгъсти.
Добавете смокините в сиропа и намалете силата на котлона до средна степен.
Варете всичко, докато не се получи гъст сироп. Малко преди да махнете сладкото от котлона (5-6 минути), добавете лимонената киселина и ореховите ядки.
Когато се поохлади, изсипете сладкото в буркани, като поставите във всеки по шушулка ванилия за аромат. Любителите на острите и силни аромати, могат да добавят индрише.
Затворете бурканчетата и ги варете още 8 - 10 минути, след кипването на водата. Още за вкусния и полезен плод, прочетете тук.