Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сладък пътеводител на Тайланд: Khanom Wan Thai

по статията работи: | 05 август 2013 Прочитания: 2000 2
Запознайте се с традицията на сладкишите в красивата страна
Сладък пътеводител на Тайланд: Khanom Wan Thai
Източник: Thinkstock / Guliver

Ако някога сте посещавали Тайланд, тогава знаете колко различни и цветни са тайландските десерти. На местен език наречени khanom, сладкишите тук са истинска сензация за целия комплект човешки сетива.

 

Начинът, по който изглеждат, е идеално отражение на тайландската душа – добронамерена, някак наивна и по детски чиста. Представете си, че в Банкок местните оставят статуи на Буда от чисто злато около храмовете и никой не ги докосва с пръст! Какво остава да ги открадне...

 

Всъщност, на територията на екзотичната страна, khanom е повече от десерт – всеки khanom е свързан с отделен аспект от живота на тайландеца и не се приготвя напразно.

 

Тайландските сладкиши основно се правят от кокос, яйца (най-вече жълтъците), кокосово мляко и оризово брашно. Тъй като земеделието е разпространено в по-голяма част от страната, набавянето на естествени съставки не е никак трудно. А изобилието на продуктите, в комбинация с някои силни външни влияния, е довело до създаването на шарен и богат спектър от сладкиши.

 

В исторически аспект, khanom добиват голямо значение в периода на управление на Аютая (1350-1767). Според някои източници, тогава дори съществували talat khanom, или специални пазари за десерти.

 

Най-важният човек в историята на тайландските десерти обаче е Мария Гуюмар де Пиня, или Thao Thong Kip Mа – чуждестранната дама, която внася в Сиам множество екзотични рецепти. Родена е по време на управлението на крал Нарай в семейството на португалец и японка. По-късно се жени за гръцкия моряк и пътешественик Константин Геракис, който спечелил любовта и доверието на Нарай. Последното, разбира се, довело до чувство на завист и омраза сред тайландците в двора.

 

Когато кралят се разболял и починал, Геракис бива осъден на смърт и убит, а Мария – пратена в затвора. За щастие, следващият крал - Тай Са (или Санфет IX) – осъзнава качествата на Мария и не само я пуска на свобода. Прави я едноличен управител на кралското домакинство, в което се трудели 2 000 жени.


Десерт с бананов пълнеж и кокосови стърготини. Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Пред нея се отваря чудесната възможност да посвети подчинените си в изкуството на готвенето и сладкарството. Така в тайландската кухня навлизат няколко португалски десерта на базата на жълтък и захар, като thong yip, thong yot, foi thong, sankhaya и mo kaeng, популярни в страната до ден днешен.

 

С нанизването на десетилетията, khanom продължил да играе важна роля в живота на всеки тайландец. Някои десерти се приготвяли веднъж годишно за много специален повод. Khaoniao daeng и kalamae, в чиито състави влизат лепвак ориз, кокосово мляко и захар, се приготвяли специално за тайландската Нова Година (Songkran).

 

Тъй като рецептите били доста трудоемки и отнемали време, а и трябвало да се приготвят в големи количества, хората от съседните села и квартали се стичали на помощ. Така те развивали здрави връзки помежду си и постоянно създавали нови приятелства.

 

Тези сладкиши започнали да се наричат десерти на обединението и се носели на будистките монаси в храмовете. За съжаление, този обичай днес е изоставен, но на негово място са дошли нови и също толкова приятелски традиции.


 Ja Mongkut. Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Днес, по време на големите празници в живота на тайландеца, или пък по повод събитията с огромно значение в личен план (като сватбата), обикновено се избира измежду десетина рецепти с приказни имена. Например Thong Yip, което буквално означава "златен подарък") или Thong Yod ("златна капка").

 

Thong Yip – ако е добре приготвен, в този сладкиш жълтъците (от патешки яйца) въобще не се усещат. Десертът се прави за благосъстояние. Съдържа и кокосово мляко, а формата на цвете се получава чрез усърдна работа с връхчетата на пръстите.

 

Thong Yod – означава постоянно богатство. Съставките са същите като в Thong Yip, различен е само методът на приготвяне.

 

Foy Thong – означава вечна любов и късмет и е зареден с позитивно значение.

 

Sa Neh Chan – прави се от кокосово мляко, яйца, оризово брашно и специална билка.

 

Med Kha Noon означава подкрепа. Думата Noon на тайландски значи именно успех. Прави се от оризово брашно, смесено с сварен грах, покрит със сладък сироп.

 

Thong Ake – десерт, подходящ за младоженци, защото означава вярност.

 

Khanom Chan – традиционна торта, направена от няколко различни слоя. Означава напредък в кариерата и продължителен успех.

 

Jah Mongkut – означава кралско величие. Думата Mongkut от тайландски се превежда като корона. Ето защо, в миналото този десерт бил сервиран именно на кралски особи. Днес не се приготвя толкова често и трудно ще го откриете на пазарите.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Отговор на коментар #1 от Violeta:
Така е направо не ти дава сърце да го хапнеш.
1
Violeta
05.08.2013 | 15:51
Истинска красота.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!