Сварете на пара ягодите, нарежете ги на четвъртинки. Смесете ги с 3 лъжици захар и сложете в хладилника за около 30 минути.
Загрейте фурната на 200 С.
Смесете брашното, бакпулвера, содата, 2 лъжици захар и солта в купа. Разбъркайте.
Добавете 1 ½ чаша бита сметана и разбъркайте, колкото да се смесят. Прехвърлете сместа в ненамазнена тава и печете до златисто. Отнема около 18-20 минути.
Извадете блата и го сложете на решетка, да изстине. Нарежете на 6 парчета, след това всяко на половина.
Сложете от ягодите върху половината парчета. Отгоре сложете щедро сметана и сложете по още едно парче блат най-отгоре. По желание сложете и ягоди за украса.
За сметаната: С миксер разбийте сметаната, останалата захар, ванилията и лимоновата кора.