За блата разбиваме 4 яйца с 1 чаена чаша кристална захар.
Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта, жълтъците с 1 чаена лъжичка вода.
Прибавяме жълтъците към белтъците и бъркаме без спиране. Прибавяме и 1 чаена чаша брашно на струйка.
Сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия във формата и печем на 180 С за около 30 - 35 минути, докато се изпече (като пробваме с клечка за зъби - ако не остава по клечката, значи е изпечен блатът). Блатовете се пекат в голяма форма с диаметър 26 сантиметра. Трябват ни общо два блата.
На една страна оставяме блатовете изпечени, през това време си приготвяме сиропа. Вземаме 250 милилитра вода, 150 грама захар, 3 ванилии и капките ромова есенция. Когато заври водата, слагаме захарта и ври така 10 минути. Слагаме ванилията и есенцията от ром.
Сглобяването на тортата: слагаме в кръгла табличка или тортена голяма чиния първият блат, студен, но сиропираме с горещ сироп.
Мажем със битата сметана. Слагаме пак другия блат върху този и пак сиропираме.
И така измазваме цялата торта със сметаната. Ръсим със смлените орехи само острани блатовете, украсяваме с шприца на розички, ръсим с цветните кокосови стърготини.
Когато престои 24 часа, тортата е супер вкусна. Да ви е сладко!