Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сочинска баклава

15
Сочинска баклава
Източник: Aurelia
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    За тестото: В купа пресяваме брашното, добавяме студеното, нарязано на кубчета масло, 2 с. л. захар. Правим трохи. Може да си помогнем с нож или кухненски робот с кана за тесто и специален нож.

  • 2

    Към брашнено-маслените трохи слагаме 3 жълтъка. Сметана разбиваме със содата за хляб и солта и я прибавяме към тестото. Омесваме меко тесто, което трябва леко да лепне (все едно е мокро). Разделяме на 3 топки и всяка увиваме във фолио и оставяме в хладилника за времето, през което ще приготвим пълнежа.

  • 3

    За пълнежа: Ако смятаме, че стафидите не са достатъчно чисти, може да ги изплакнем с вода и да подсушим леко. Разбиваме внимателно с вилица 4 белтъка с 1.5 чаши захар. Орехите се запичат за 10 минутки във фурната (не ги оставяме прекалено дълго да се пекат, защото плънката ще нагарча). След това ги счукваме. Сипваме ги към белтъчена смес, добавяме канелата, ванилията, кардамон, млян карамфил и коняка.

  • 4

    Едната топка тесто разточваме на тънка кора, по размер на тавата, в която ще се пече баклавата (моята беше 37х39).

  • 5

    С помощта на точилката преместваме кората в тавата, предварително застлана с хартия за печене. Върху кората размазваме 1/2 от плънката.

  • 6

    Отгоре слагаме втората кора по същия начин, както първата. Намазваме останалата плънка и покриваме с третата кора.

  • 7

    С остър нож внимателно нарязваме още суровата баклава на квадратчета или ромбове, по желание.

  • 8

    Отгоре намазваме с разбит жълтък и 1 ч. л. мед.

  • 9

    Слагаме в студена фурна и печем първо на 200 С за около 5-10 минутки. После намаляваме на 160-180 С за още 20-25 минути.

  • 10

    След това изваждаме баклавата и, както е гореща, леко я намазваме с мед и връщаме за още 5 минути във фурната. Изваждаме готовата баклава и я оставяме да изстива.

  • 11

    * Направете Сочинската баклава вечерта, за да може сутринта да си пийните кафенцето с едно прекрасно десертче, ухаещо на Изтока.

  • 12

    Добър апетит :)

Коментари(15)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
15
Aurelia
01.02.2014 | 07:01
Отговор на коментар #13 от ели:
Изобщо не е сложно...и аз така мислех, обаче се оказа че е лесна.
14
poli asenova
31.01.2014 | 09:46
И аз мисля да се пробвам да е приготвя, дано се справя.
13
ели
30.01.2014 | 14:39
малко сложно ми се вижда, ноще опитам да я направя. Четейки рецептата ми се стори много вкусно :)
12
Aurelia
30.01.2014 | 13:16
Отговор на коментар #11 от kalinka kalinkova:
Ще се радвам да видя снимки..:)))
11
kalinka kalinkova
30.01.2014 | 10:56
Ще се опитам да е приготвя.
10
vili deneva
30.01.2014 | 09:33
Тази рецепта ми допадна много.
9
Aurelia
30.01.2014 | 07:07
Отговор на коментар #8 от stefaniika koleva:
Опитайте...това ми е любимата баклава..
8
stefaniika koleva
29.01.2014 | 22:41
Като гледам май тази баклава ще ми стане любима.
7
Aurelia
29.01.2014 | 21:18
Отговор на коментар #6 от ана:
Точенето е много лесно. Тази баклава няма нужда от тънко точена кора. Кората се расточва по размер на тавата.
6
ана
29.01.2014 | 17:24
Отговор на коментар #5 от Aurelia:
Ще опита, които може да точи, а който е с две леви ръце, само ще преглъща:)
5
Aurelia
29.01.2014 | 10:43
Отговор на коментар #2 от gabriela gabrielova:
Интересна и лесна...опитайте ще ви хареса..убедена съм..
4
Aurelia
29.01.2014 | 10:25
Отговор на коментар #3 от Aurelia:
Убедена съм че ви хареса..
3
Aurelia
29.01.2014 | 10:25
Отговор на коментар #2 от gabriela gabrielova:
Пък и лесна.. :)
2
gabriela gabrielova
29.01.2014 | 10:08
Интересна е рецептата и ме съблазни.
1
gabriela gabrielova
29.01.2014 | 10:08
Ще приготвя от тази баклава.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...