За тестото: В купа пресяваме брашното, добавяме студеното, нарязано на кубчета масло, 2 с. л. захар. Правим трохи. Може да си помогнем с нож или кухненски робот с кана за тесто и специален нож.
Към брашнено-маслените трохи слагаме 3 жълтъка. Сметана разбиваме със содата за хляб и солта и я прибавяме към тестото. Омесваме меко тесто, което трябва леко да лепне (все едно е мокро). Разделяме на 3 топки и всяка увиваме във фолио и оставяме в хладилника за времето, през което ще приготвим пълнежа.
За пълнежа: Ако смятаме, че стафидите не са достатъчно чисти, може да ги изплакнем с вода и да подсушим леко. Разбиваме внимателно с вилица 4 белтъка с 1.5 чаши захар. Орехите се запичат за 10 минутки във фурната (не ги оставяме прекалено дълго да се пекат, защото плънката ще нагарча). След това ги счукваме. Сипваме ги към белтъчена смес, добавяме канелата, ванилията, кардамон, млян карамфил и коняка.
Едната топка тесто разточваме на тънка кора, по размер на тавата, в която ще се пече баклавата (моята беше 37х39).
С помощта на точилката преместваме кората в тавата, предварително застлана с хартия за печене. Върху кората размазваме 1/2 от плънката.
Отгоре слагаме втората кора по същия начин, както първата. Намазваме останалата плънка и покриваме с третата кора.
С остър нож внимателно нарязваме още суровата баклава на квадратчета или ромбове, по желание.
Отгоре намазваме с разбит жълтък и 1 ч. л. мед.
Слагаме в студена фурна и печем първо на 200 С за около 5-10 минутки. После намаляваме на 160-180 С за още 20-25 минути.
След това изваждаме баклавата и, както е гореща, леко я намазваме с мед и връщаме за още 5 минути във фурната. Изваждаме готовата баклава и я оставяме да изстива.
* Направете Сочинската баклава вечерта, за да може сутринта да си пийните кафенцето с едно прекрасно десертче, ухаещо на Изтока.
Добър апетит :)