Рецептата е част от "Рецепти с кайма".
Най-добрият вариант за приготвянето на кюфтета е да си купите месо от свински врат и телешка плешка и сами да смелите месото или да помолите продавачите в магазините за месо. Другият по-лесен и ефтин начин е да купите готова кайма в тези пропорции - свинско и телешко месо с пропорции 60: 40.
Нарежете на много ситно лука и изчистената чушка. Смесете ги заедно с каймата в голяма купа. Прибавете сухите подправки на вкус и магданоза, нарязан на ситно. Омесете добре. Прибавете бирата и месете каймата, докато я поеме. Приберете в хладилник за 1 ден, за да може каймата да поеме добре от миризмите на подправките и бирата.
След изваждате на каймата голямата тайна е да се смели месото отново в накрайник фуния, но ако не разполагате с мелачка, размесете каймата много добре. Започнете да оформяте топчета и след това притиснете с длани, за да оформите кюфтетата. За да не залепва каймата по ръцете ви, в бизост до вас сложете купичка с вода и малко оцет.
Изпечете кюфтетата на силно загрята, намаслена скара от двете страни до готовност. Бирата, добавена в каймата, ще ги направи по-сочни и пухкави, а подправките неустоимо ароматни и вкусни. Поднесете с гарнитура по желание.