Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Спрете да изхвърляте водата, в която варите спагетите!

по статията работи: | 08 октомври 2015 Прочитания: 3099
Ако се чудите защо...
Спрете да изхвърляте водата, в която варите спагетите!
Източник: photl.com

Понеже обожаваме пастата, не спираме да търсим нови и по-добри начини за приготвянето й.

 

Всякакви спагети, макарони, талиатели и т.н. Приготвяме ги по сходен начин - варим пастата, отцеждаме я и я смесваме с приготвения сос.

 

Най-много експериментираме със соса, като основно се придържаме към две основи - бял (сметанов) сос или червен (доматен сос).

 

Защо обаче нашата паста, колкото и да се стараем, никога не се получава като в ресторантите? И защо не можем да достигнем онази перфектна кремообразна текстура на сметановия сос, която толкова ни се иска. 

 

Сега ще ви разкрием защо се получава така.

 

Ресторантьорите знаят и прилагат един малък трик, който обаче променя вкуса на цялото ястие. 

 

Вместо чиста вода за соса използват водата, в която са варили спагетите!

 

Толкова просто и същевременно гениално...

 

Прави ви впечатление, че когато изхвърляте водата, тя не прилича на чиста вода (въпреки че не добавяте нищо по време на варене), а е някак по-гъста.

 

Защо? Защото по време на варенето в нея се отделя нишесте от спагетите.

 

И какво от това... Много просто - това нишесте ще сгъсти допълнително соса, без да добавяте брашно.

 

Освен това сосът ще стане много по-кремообразен и вкусен.

 

Още нещо - колкото и наясно да сме с факта, че при готвене не бива да се добавя студена вода, го правим понякога (доста често). 

 

Ако използвате водата, в която сте варили спагетите, сте сигурни, че тя вече е гореща и добавяйки я, няма да "стресирате" готвещия се сос. 

 

Говорейки за спагетите, да ви припомним супер лесен начин, с който да определите точната порция спагети.

 

Ще се съгласите ли вече, че идеята е гениална? Както използваме водата, в която сме варили картофите, когато правим пюре, така е и напълно логично да използваме водата от спагетите.

 

Така или иначе при всички случаи се налага да добавите малко водичка към соса, защо да не ползвате сгорещената вече вода. 

 

Още един съвет от нас - по време на варенето сложете към водата малко сол и мазнина. Солта ще овкуси спагетите, а мазнината ще им попречи да се слепнат. А и с тези добавки водата след това ще придаде по-добър вкус на соса.

 

 

34169

photl.com

Рейтинг: 4 / 5 , 319 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...