Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Спрете захарта само за 10 дни!

по статията работи: | 16 ноември 2015 Прочитания: 2001
И резултатът ще е удивителен
Спрете захарта само за 10 дни!
Източник: sxc.hu

Темата за захарта – добавената захар, подсладените напитки, готовите десертчета и т.н., продължава и има ново изследване, протекло по различен начин, но сочещо категорични резултати.

 

Взета е примерна група деца с хронични заболявания, получени следствие затлъстяване. Лекарите са ги подложили на диета само за 9 дни. Диетата включвала абсолютно същият прием на калории като общ брой, но просто от диетата са изключени всички храни и напитки, съдържащи захар, под една или друга форма.

 

Е, резултатите са поразителни, по думите на ръководителят на проучването ендокринологът Робърт Лъстиг.

 

Отказването от добавената захар подобрило почти веднага метаболитните процеси. Тъй като повечето от децата имали високи нива на холестерол и високо кръвно налягане, тази диета веднага смъкнала застрашително високите показатели. Кръвната захар автоматично спада при една такава диета. А работата на черния дроб става по-качествена и буквално казано – дробът не се затруднява да изпълнява функцията си, по известна като лабораторията на организма ни.

 

Нормалното стечение на обстоятелствата след изключването на захарта е смъкването на тегло. Така е станало и с тази група деца.

 

Това изследване идва да покаже, че негативните последици от захарта всъщност нямат общо с калориите. Т.е. важно е какво ядем повече отколкото броенето на точните калории. По тази логика може да сте слаб и пак да имате висока захар или омазнен черен дроб. Всичко зависи от диетата и много от процесите (или по-скоро затруднените такива) нямат външна изява, а когато се усетим нещата вече са станали сериозни.

 

Захарта пречи на метаболитните процеси не заради калоричността си, завява Лъстиг.

 

Сериозно трябва да наблюдаваме количеството на добавена захар в храната на семейството и най-вече на децата, които по-трудно разбират сериозността на проблема. Преработените храни могат да крият захарта в състава си и тя да е оказана под различна форма, затова е важно да четем етикета и определено е важно да избягваме тези храни, винаги когато ни е възможно.

 

35322

 

35610

снимки:sxc.hu  

 

Думата "калория” не трябва да ви плаши сама по себе си, калориите са необходими на тялото ни. От захарните калории определено са един от най-лошите избори, които можем да вземем.

  

И след всичко казано дотук, нека си направим един експеримент – да се опитаме да не консумираме никаква захар в рамките на 10 дни и да видим как ще се чувстваме. Очакваме мнения :)

 

Не е нужно да се отказвате от вкуса на сладкото, захарта има полезни заместители, които ние ви препоръчваме да опитате.

Рейтинг: 4 / 5 , 291 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!