Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Страдате от хронично възпаление? Пазете се от тези 6 храни!

по статията работи: | 09 юни 2015 Прочитания: 6816 4
Възпаленията често водят до появата на ракообразуващи клетки
Страдате от хронично възпаление? Пазете се от тези 6 храни!
Източник: Photl

Всеки човек, притежаващ дори най-минималните познания, засягащи човешкото здраве, знае, че възпаленията стоят в основата на почти всеки сериозен здравословен проблем. Да вземем за пример раковите образувания – те се разрастват именно по време на възпалителния процес в тялото.

 

С хроничното възпаление се свързат редица други заболявания, като артрит, диабет и наднормено тегло. Ето защо "противовъзпалителните" диети са изключителни важни.

 

Те включват именно храни, които облекчават симптомите и повишават имунитета. Сред тях се крият добре познатите ни листни и разноцветни зеленчуци, ядки, семена.

 

Освен какво е полезно, човек трябва да е наясно и с това, какво трябва да избягва. "Запознайте" се с шест храни, които често се свързат с възпалителните процеси в организма. (В кавички е, тъй като всички отлично знаем за опасностите, които крият въпросните продукти).

 

Печени изделия с бяло брашно

 

Според американската авторка Джули Данилък, автор на книгата "Meals that Heal Inflammation” (буквален превод "Храни, които лекуват възпаленията") твърди, че тестените изделия от бяло брашно буквално се превръщат в захар в устната кухина. Това се дължи на факта, че скорбялата се разпада до захари, което довежда до повишаване на кръвната захар.

 

Друга опасност се крие в наличието на глутен. Много хора имат непоносимост към протеина, който затруднява храносмилането. Бялото брашно може да бъде заменено с много други, далеч по-полезни храни, каквито са амарант и киноа.

 

Пържени картофи, чипс

 

Пърженето е възможно най-вредният метод на готвене. Високата температура на олиото води до създаването на невротоксина акриламид, който предизвиква ужасни възпаления в организма. Вместо да пържите на висока температура, печете на умерена към ниска. Ако все пак не можете без изкушението, наречено "чипс", заменете го с печена царевица, по възможност органична.

 

Наденици, кренвирши, бекон, колбаси

 

Колкото и да не ви се вярва, те съдържат нитрати. Още по-лошото в случая е, че често ги готвим на високи температури, в олио, на тигана. Ако все пак не можете да лишите диетата си от преработено месо, поемайте и огромни количества витамин С с помощта на плодове и зеленчуци. Той е чудесен защитник срещу нитратите.

 

Безалкохолни напитки, напитки с оцветители

 

Чували ли сте за 4-метилимидазол? Съединението предизвиква появата на рак сред лабораторни животни, съобщава Данилък. Открива се в безалкохолните напитки с кафеникав цвят. Добавете огромните количества захар, съдържащи се в една единствена чаша безалкохолна напитка, и възпалението е фактор. Казано с други думи, всяка една храна, която превантивно трябва да се избягва заради риска от рак, трябва да се избягва и заради опасността от възпаление.

 

Пуканки за микровълнова

 

В случая виновно е изкуственото масло в пуканките. Вредно е както за черния, така и за белия дроб. Освен това, пакетът солено лакомство съдържа хидрогенирани мазнини. Най-добре да си приготвяте пуканки по класическия метод.

 

Захарни изделия с оцветители

 

Тук включваме и дъвките + всички иначе симпатично изглеждащи пакетирани захарни изкушения.

 

Има специалисти, които ще ви кажат, че съставките в тези изделия са толкова вредни, че са виновни за почти всички "модерни" заболявания, от които страда огромен процент от човечеството.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Emnuella
06.06.2013 | 16:55
Отговор на коментар #2 от Ekaterina Tsoneva:
Не мога да се откажа от пържените картофки.
3
Emnuella
06.06.2013 | 16:54
Не обичам да пия безалкохолни.
2
Ekaterina Tsoneva
06.06.2013 | 16:41
ама аз от всичко изброено си похапвам :((
1
Danaq Mihaylova
06.06.2013 | 14:12
Ще се пазя вече .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...