Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Струва си да се храним здравословно

по статията работи: | 08 ноември 2013 Прочитания: 2054 1
Д-р Мария Николова съветва как и защо да се храним здравословно
Струва си да се храним здравословно
Източник: coolinar.net

В рамките на 3-дневния форум в Интер Експо Център, освен изложение и кулинарни двубои, можете да научите повече за храненето в различните му аспекти.


Kulinar.bg посети днешната лекция на тема "Да, струва си да се храним здравословно!", изнесена от гл.ас.д-р Мария Николова. Д-р Николова работи в Катедра "Хигиена, Медицинска Екология и Хранене" към Медицински университет – София. Обучава студенти по хранене и хигиена, както и лекари специализиращи "Хранене и диететика".

 

Темата за здравословното хранене е толкова голяма, сами знаете, че няма как да се събере в една лекция. Д-р Николова постави някои фундаментални въпроси, като "Защо трябва да се храним здравословно?" и "Колко е важно науката и практиката да вървят ръка за ръка".

 

Непрекъснато се срещат публикации, свързани с различни здравословни проблеми и връзката им с храненето. Д-р Николова нарича тaзи заболеваемост "епидемия от хронични неинфекциозни заболявания". Към тях могат да се отнесат – сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), раковите заболявания, дори образуването на кариеси и др.

 

Храната има ключова роля в развитието и растежа на организма, но ако не е съобразена с изискванията за здравословен начин на живот, тя започва да работи против нас. Именно в тази връзка лекторката обърна внимание на важността от приобщаването на децата в процеса на готвене. Така детето от малко се научава на правилен хранителен режим, свиква да вижда и да участва в приготвянето на домашна и хубава храна. И, след като порасне, може да вземе информиран избор кое е добре и кое не за здравето му.

 

Тъжните статистики за огромния брой хора, страдащи от затлъстяване, показват, че българите заемаме челните места по този проблем. За още по-голямо съжаление възрастовата граница на затлъстелите деца или такива с наднормено тегло става все по-ниска. Проблемите започват още в ранна възраст, още преди детето да е тръгнало на училище. Времето на преход от детска възраст към училищна се оказва първият пик на проблема с наднорменото тегло. За последните 40 години затлъстяването при децата се е увеличило неколкократно.

 

Възрастните не остават по-назад в класацията. В ЕС 1 милиард възрастни умират от затлъстяване и проблемите, които то води след себе си – хипертония, кардио-метаболитни заболявания, преддиабетно състояние, диабет, над 14 вида рак (колоректален карцином например) и др.

 

Освен натрупването на много излишни килограми, у нас се наблюдава и обратния случай. 20% от жените на възраст между 19 и 29 години страдат от поднормено тегло.

 

Когато искаме да отслабнем на първо място изключваме мазнините. Това не е правилното решение, защото здравословното хранене се крие в баланса.

 

Тези, които можете да изключите, са трансмазнините (преработените, хидрогенирани мазнини), за които огранизмът ви няма да тъгува.

 

Обобщено причините за затлъстяване са: понижен прием на пресни плодове и зеленчуци (което д-р Николова поставя в основата на хранителната пирамида), пълнозърнести храни (ориз, овесени ядки, царевица и др.), риба, мляко и млечни продукти и повишената консумация на алкохол, захар и сол.

 

Другият фактор, който може да повлияе на здравословното ни състояние, е липсата на движение. То се оказва пагубно за нас, особено, ако професията ни изисква да седим през по-голямата част от деня.

 

В края, но не на последно място, искаме да уточним, че режимът и здравословното състояние на човек са строго индивидуални. И не включват хора с алергии към дадени храни или специфични заболявания, изискващи точни диети.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
11.11.2013 | 14:33
Определеное по-добре да се храним здравословно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!