Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Судан

по статията работи: | 10 юни 2011 Прочитания: 1192
Най-често използваните подправки са вид чушки, както и чесън
Судан
Източник: Mark Tanner

Суданската кухня варира в различните райони на страната и до голяма степен е оформена благодарение на множеството културни влияния по време на цялата история на страната. В допълнение към влиянието на местните африкански племена, кухнята е взела много и от арабските търговци и заселници по време на Османската империя, от които са заимствани подправки като черен пипер и чесън, както и различни видове десерти.

 

В Судан има голямо разнообразие от ястия, които често се сервират с хляб или овесена каша. Южните райони са силно повлияни най-вече от Йемен и там са най-популярни рибните ястия, докато на север храните са много по-прости.

 

Най-популярните видове хляб в Судан са kissra, aseeda и gurassa. Kissra се приготвя от семената на вид трева, отглеждана предимно в тропическите райони. Aseeda пък представлява каша, направена от пшеница или царевица, докато gurassa е дебел хляб от царевично брашно.

 

Суданската кухня умело съчетава вегетарианските ястия с други, включващи месо и риба. Предпочитаните меса са агнешко и пилешко.

 

Пилешкото обикновено се приготвя във вид на яхния, докато говеждото се ползва за приготвянето на кебап.

 

Суданците обичат най-вече пържена риба, която консумират предимно с червени чушки.

 

Сред най-популярните салати са Salatet Zabady Bil Ajur (краставици с кисело мляко) и Salata Majibna, която се приготвя с ориенталско сирене. От супите най-известна е тази от леща.

 

Суданците често приготвят ястието Maschi, което представлява домати, пълнени с кайма от говеждо месо. Dhalia пък е ястие с агнешко месо, подправено с билки и подправки, което се готви няколко часа на пещ.

 

Доматите, кърито и маслиновите продукти са застъпени главно в гарнитурите. Най-често използваните подправки са вид чушки, както и чесън. Те присъстват в много голяма част от местните ястия.

 

Тъй като страната отглежда сусам, той също присъства в голяма част от традиционните ястия. Судан е и най-големият износител на сусам в света.

 

Десертите също са доста популярни в страната. Един от любимите на всички се нарича zabadi. Той представлява кисело мляко, покрито с дебел слой сироп. За десерт често се поднасят обелени плодове, нарязани на малки парчета. Често приготвян е и десертът basboosa. Той представлява вид торта, приготвена от грис, която е популярна и в други страни от Близкия Изток.

 

Нито една друга страна не приготвя кафето, както Судан. Местните пекат кафето на зърна в специално 

 

гърне върху дървени въглища. След това те го смилат и към него добавят някои подправки. Веднага след това го накисват в гореща вода и го сервират в малки чашки, прецеждайки го през специално сито, направено от вид трева.

 

Билковите чайове и чаят от хибискус също са доста популярни. В Судан чаят се нарича "шай" и характерното за него е, че е ароматизиран. Обичан от всички е чаят с канела.



По време на Рамадан, една от най-често консумираните напитки е hilimur, която се прави от царевично брашно и подправки.  

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...