Пресейте брашното в купа.
Затоплете прясното мляко.
Разтворете маята (прясна), меда и 1 супена лъжица захар в половината прясно мляко и оставете да втаса 10 минути.
В кладенчето изсипете маята, разбитите яйцата и останалото прясно мляко.
Замесете тесто, извадете го върху леко набрашнена повърхност и го омесете хубаво 5-10 минути. Прибавете една по една лъжиците зехтин, като месите до поемане на цялата мазнина от тестото.
Оформете го на топка, поставете в намазана със зехтин купа. Покрийте с кърпа или прозрачно фолио и оставете да втаса до удвояване на обема.
Намажете с растителна мазнина тава за печене с диаметър не по-малък от 24 см.
За оформяне на погачата всеки може да впрегне фантазията си. Ето и едно предложение: разделете тестото на 13 равни части, едната оформете на топка и оставете в средата на тавата. Разточете останалите на кръгли питки с диаметър 8-10 см. Подредете ги ветрилообразно около средата на погачата. Покрийте я с кърпа и оставете да втаса 15-20 мин. През това време загрейте фурната до 180-190 градуса.
Разбийте 10 милилитра прясно мляко (2 супени лъжици) с жълтъка. Намажете погачата и поръсете с 2 супени лъжици сусам питките през една.
Печете погачата на едно от 2-те най-ниски нива на фурната 30-40 минути до златисто. Извадете готовата погача и я оставете да се отвърне за 5-10 минути. След това я обърнете върху кърпа и може да се насладите на невероятния и вкус.