Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тайната на здравословното хранене

по статията работи: | 03 май 2015 Прочитания: 3762
Разкрита от д-р Стенли Бас
Тайната на здравословното хранене
Източник: Photl

Факт е, че всички искаме да живеем и да се храним здравословно. Има изписани хиляди статии и хиляди направени изследвания за това, какво се разбира под здравословно хранене и как да се храним здравословно.

 

Според д-р Стенли Бас, който дълги години се занимава с изследвания в тази посока, тайната на здравословното хранене е правилната последователност. 

 

Той обяснява, че различните ястия в стомаха ни не се смесват - те стоят на отделни слоеве. Освен това храните, които сме приели, се храносмилат последователно - според реда на приемане. 

 

Тоест, ако сме изяли една трудносмилаема храна в началото на храненето, а след това хапнем нещо по-лесно смилаемо, това ще доведе до газове, подуване и дискомфорт. Защото и двете храни ще се задържат по-дълго в стомаха. 

 

Според него трябва да се хапват първо лесносмилаемите храни, а след това другите.

 

Интересен факт, който той открива, е, че децата всъщност се хранят най-правилно. Ако са оставени сами да избират последователността на храната си, те го правят по най-правилния начин.

 

Те следват инстинктите си и започват с най-лесно смилаемите продукти, минават към по-трудно смилаема храна и чак накрая ядат протеинови храни, които се задържат най-трудно в храносмилателния канал. 

 

Само ако храните се приемат в правилната последователност, могат да бъдат усвоени пълноценно и храненето да бъде здравословно. 

 

Според д-р Бас не трябва да се ядат плодове за десерт и то най-вече пъпеш, тъй като те се смилат най-трудно. Ако пъпешът се приеме на празен стомах, ще се смели след 30 минути. 

 

Ако обаче преди това сме хапнали нещо друго, храносмилането ще отнеме много повече време, като в този период ще се образуват киселини и алкохоли в стомаха. 

 

Основното правило - колкото по-голямо е съдържанието на вода в една храна, толкова по-напред трябва да стои в храносмилателната редица.

 

Тоест, ако искате да ядете месо, ориз, салата, сирене и плодове, те трябва да бъдат подредени така:

 

1. Плодове

2. Салата

3. Ориз

4. Сирене

5. Месо

 

Правилното хранене ще допринесе и за лекота в стомаха. Ако обикновено след вечеря ви става тежко, това се дължи на трудното храносмилане на изядените неща, но ако ги хапвате в правилната последователност, умората след хранене ще изчезне.

 

Най-големите грешки, които допускаме по време на хранене:

 

- пиенето на вода по време на хранене

- хапването на плодове за десерт

- смесването на плодове или ядки с подсладител (зърнени закуски или мюсли)

- смесването на плодове или ядки с киселиносъдържащи продукти

- яденето на плодове или ядки заедно със или след протеини

 

Правилната последователност според д-р Бас:

 

- напитките се приемат 30-60 минути преди хранене

- плодовете се ядат на празен стомах, в никакъв случай за десерт или заедно с други храни

- пъпешът се яде преди всички останали плодове, след това по-кисели плодове - цитруси, ананас, къпини и накрая сладките - круши, ябълки, банани

- зеленчуците трябва да се приемат преди храни, съдържащи нишесте. Тоест, салатата се хапва преди основното, а не заедно с него

- въглехидратите трябва  да се приемат преди протеините

- най-важно е да се има предвид времето, за което се смила дадена храна. Това, което се смила най-лесно, се яде първо, а това, което изисква повече време - последно.

 

Ето и ориентировъчно време за храносмилане на някои продукти:

 

Диня и зеленчукови сокове: 15-20 минути
Смесени салати: 20-30 минути
Пъпеш, портокал и грейпфрут: 30 минути
Други свежи плодове: 40 минути
Зелена салата: 30-40 минути
Задушени или сварени зеленчуци: 40-50 минути
Зеленчyци със съдържание на нишесте: 60 минути
Житни, бобови растения и леща: 90 минути
Семена: 2 часа
Ядки: 2,5 – 3 часа
Обезмаслено прясно мляко или нискомаслено свежо сирене: 90 минути
Бяло пълномаслено сирене: 2 часа
Твърдо сирене (пармезан): 4-5 часа
Белтъци: 30 минути
Цяло яйце: 45 минути
Лека риба: 30 минути
Мазна риба: 45-60 минути
Пиле без кожа: 1,5 – 2 часа
Телешко или агнешко: 3-4 часа
Свинско: 4,5 – 5 часа

Рейтинг: 4 / 5 , 176 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !