Обичате ли топла вкусна и ароматна супа?
С богат вкус, наситен аромат и кремообразна текстура...
Понякога обаче правим супата с огромно желание, а после, когато я поднесем на масата, тя е водниста, безвкусна и нещо сякаш не й е наред.
Ние, разбира се, имаме няколко съвета за перфектната супа.
И точно сега, когато предстои сезонът на супите, смятаме да ги споделим с вас.
1. Ако ще готвите месна супа, задължително избирайте месо с кокал. Докато се варят, костите пускат сокове, като така придават допълнителен вкус на бульона и невероятен аромат.
2. Отново ако говорим за месни супи, при варене на месото, трябва да го залеете със студена вода.
3. Каквато и супа да готвите, не оставяйте котлона на силен огън. Супата не трябва бурно да ври и да изкипява. Колкото по-тихо къкри и по-бавно се готви, толкова повече вкус се извлича от продуктите в нея.
Не сте ли чували от баба си златното правило "Тайната е да се готви на тих огън". Е, не забравяйте да го прилагате, дори да нямате много време.
Рибена супа с кокосово мляко - Люба Грънчарова
4. Как се добавят зеленчуците в супата? Всеки път може би се чудите кое след кое да сложите. Е, ще ви дадем отговора и на този въпрос. Имайки предвид, времето което трябва на зеленчуците да се сготвят, ще ги подредим така:
- боб - 60 минути
- грах - 45 минути
- ориз и зеле - по 30 минути
- картофи - 15 минути
- моркови, цвекло и броколи - 10 минути
- спанак - 8 минути
- домати - 5 минути.
5. Важно е и кога ще подправим супата. Защото дори да сме сложили най-вкусните продукти, без правилните подправки, накрая пак ще хапваме безвкусна супа.
- зеленчуковата супа се посолява, след като сложите зеленчуците
- рибена и гъбена супа се солят в самото начало на готвене
- месната супа посолете едва след като са готови зеленчуците
Всички останали подправки се слагат 5 минути, преди супата да се свали от котлона.
Винаги има опасност да пресолите супата. Ако това се случи, картофът е вашият помощник. Може да добавите 1 или 2 цели картофа (според това, колко е пресолена). Те ще извлекат излишното количество сол.
Богата гъбена супа - Люба Грънчарова
6. След като сготвите супата, не я сервирайте веднага. Оставете я за няколко минути в тенджерата, за да се смесят ароматите и вкусовете.
* Ако искате да "разглезите" гладниците на масата, има някои продукти, с които да сервирате супата, така че от обикновена да я направите 'може ли още?".
- крем супите сервирайте с крутони. Нужни са ви точно 5 минути да нарежете хляба, да го овкусите с мазнина и подправки по желание и да го запечете леко във фурната;
- доматена и гъбена супа сервирайте с лъжица сметана. Те ще подобрят вкуса и ще направят текстурата още по-кремообразна. Освен това пращат супата в съвсем друга изискана категория;
- пилешка и рибена супа - с топъл, току-що изпечен хляб;
- супи от един продукт като броколи, карфиол, картофи може да разнообразите, като поръсите с кубчета запържен бекон;
- боб - е, той си върви с наденичка и селски хляб!
Разгледайте нашата секция със супи, за да си изберете коя да приготвите още днес.
Снимка от корицата - Телешка супа - Светла Иванова