Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Телешко Уелингтън - гордостта на Англия

по статията работи: | 08 юли 2013 Прочитания: 14188 1
Някои теоритици предполагат, че телешко Уелингтън е кръстено на името на Артър Уелсли, първият дюк на Уелингтън
Телешко Уелингтън - гордостта на Англия
Източник: Thinkstock/ Guliver

Телешко Уелингтън е традиционна англиийска рецепта за приготвяне на телешко филе. Покрива се с пастет и специална паста от сотирани гъби, два вида лук и билки. След това всичко се завива грижливо в бутер тесто и се пече.

 

На пръв поглед изглежда лесно ястие за направа, но редица майстор-готвачи по света определят телешкото Уелингтън като една от най-трудните рецепти. Това се дължи на тънкостите по приготвянето.

 

Някои предпочитат да приготвят месото цяло, обвито в тесто, други пък приготвят Уелинтън на предварително нарязани порции, което улеснява сервирането, но пък крие своите рискове. В рецептата може да се добавят различни подправки за разнообразяване на вкусовете.

 

Например къри, бахар, джинджифил или интригуваща смесица от различни билки. Историята на името не е подкрепена с факти. Някои теоритици предполагат, че телешко Уелингтън е кръстено на името на Артър Уелсли, първият дюк на Уелингтън.

 

Други пък застъпват тезата, че ястието е плод на любовта му към телешкото, гъбите, трюфелите, пастета, приготвени по най-вкусния начин – интригуващо обвити в тесто. Но, както вече стана дума, липсват доказателства в подкрепа на тези твърдения.

 

Можем само да гадаем, а междувременно да се усъвършенстваме в приготвянето на телешко Уелингтън. Някои зли езици намесват национаистически мотиви в избирането на име на вкусното телешко филе.

 

Известен готвач-патриот искал на намери подходящо английско име на френския специалитет filet de bœuf en croûte(отново рецепта с говеждо филе).

 

Ястието е добило толкова голяма известност, че дори е станало нарицателно за храна, приготвена в бутер тесто: сьомга Уелингтън, агнешко Уелингтън, може да се срещне дори наденичка Уелингтън, което не звучи особено изискано, но пък, обзалагаме се, е много вкусно.

 

В случай, че не сте опитали рецептата, а комбинацията от телешко филенце, многолистно тесто и подправки ви звучи интригуващо, опитайте нашето предложение за Телешко Уелингтън.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Ekaterina Tsoneva
08.07.2013 | 15:25
ама че странно изглежда тази гордост на англия
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...