Тиквичката (Cucurbita pepo) съдържа редица витамини, между които витамин C и витамини B1 и B2. В тиквичките присъстват и солидни дози бета-каротин, който пък е голям враг на оксидативния стрес.
Продуктът е изключително богат на ценни минерали, между които магнезий, фосфор, желязо, калий и калций.
В допълнение тиквичките могат да се похвалят с добра доза фибри и със среден гликемичен индекс.
Освен това не са калорични – в 100 грама има само около 20 калории. Бонусът е, че, като близки роднини на краставиците и динята, те съдържат много вода, което ги прави идеални помощници в мисия хидратация.
Добре е да се консумират млади, защото тогава хранителният им профил е много по-богат. А пък и са по-вкусни.
(Съдействие за материала оказа сайтът FitWell.bg)