Опитвали ли сте тиропита? Идва от съседна Гърция и може да се определи като гръцка баница.
Преди да сте казали, че няма такова нещо като "гръцка баница”, ще кажем – нека сме приятелски настроени към кухните да Балканите и нека не търсим под вола теле, както се казва.
Има някои спорове за оригиналността на тази рецепта и местата, от които идва.
Състав:
Накратко казано, тиропира е тестено изделие от тънки, точени кори с плънка от яйца и сирене. В рецептите за тиропита има индийско орехче като подправка, което определено би направило рецептата интересна.
Оригинал:
Началото на рецептата се проследява във времето на Византийската империя, като наследник на римско ястие от пластове печено сирене. Има друга теория, която твърди, че всички ястия с тестени пластове идват от турските племена, при идването им от Централна Азия към Мала Азия (Анатолия).
Разновидности на тиропита:
На о. Скопелос, Гърция, се прави вариант на тиропита, която е спирална (вита) баница, печена или пържена на маслена баня.
Проготвена на тиган и разрязяна на квадрати (индивидуални порции) се предлага във всяка пекарна като традиционна закуска.
Тиропита има и една разновидност със спанак. Нарича се спанакопита (σπανακόπιτα).
спанакопита/youtube.com
На някои места може да се срещне с лук и мляно месо.
Общо взето тиропита може да се направи с всичко, което може да се сложи между няколко реда кори за баница. Ако скоро ви предстои пътуване към Гърция, то вече ще знаете каква закуска да опитате.
А междувременно, докато сме си все още у дома, ви предлагаме да си направите за утрешната закуска една гръцка тиропита.