Всеки сезон има своите супер продукти, с които трябва да снабдим и хладилника, и тялото си. Но има и едни други суперхрани – тези, които е добре да приемаме целогодишно, независимо от сезона.
Разбира се, не всички от 50-те най-полезни суперхрани, с които след секунди ще се запознаете, са достъпни от януари до декември.
Още повече, някои от тях вероятно ще откриете на българския пазар с голяма трудност.
Човек обаче е пътуващо същество, жадно за здравословни и вкусни знания, които се срещат на територията на кулинарията.
Huffington Post, с помощта на няколко тесни специалисти, изготви един супер полезен списък, който ще превърне предстоящата пролет в здрава, зелена и апетитна.
И така:
Бадеми. Богати са на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, но и калории, така че е добре да не се прекалява с тях.
Ябълки. Съдържат пектин, който намалява лошия холестерол.
Артишок. Богати на фибри. По-точно, 12 грама в една малка чаша.
Авокадо. Изобилства на мононенаситени и полинаситени мастни киселини.
Цвекло. Съдържа витамини В3, В6, С, бета-каротен, магнезий, калций, цинк и желязо.
Къпини и малини. Съдържат мощни антиоксиданти, главно антоцианини и елагова киселина. За тях е доказано, че намаляват вредата от свободните радикали на здравите клетки.
Черен чай.
Боровинки. Също както екзотичните си братовчеди, боровинките са пълни с полезни вещества. Специалистите са открили в тях съдържанието на елагова киселина – антиоксидант, който доказано забавя растежа на някои видове ракови тумори
Броколи. Съединението сулфорафан, характерно за броколите и зеленчуците от този тип, лекува остра лимфна левкоза.
Кафяв ориз. Има по-различен вкус от обикновения бял ориз. Препоръчва се на хора, които са на диета.
Брюкселско зеле. Хапвайте го на салата и крем супи.
Череши. Богатата на череши или черешов сок диета намалява възпалителните процеси при възрастни, страдащи от затлъстяване.
Семена от чиа. Буквално ненадминати в растителния свят. Чудните семенца са били основна храна на древните Ацтеки и Маи, чиито воини ги хапвали за сила и издръжливост.
Кафе. Колкото повече кафе пие човек, толкова по-малка е вероятността (с поне 15%) да има проблеми със сърцето или да се зарази с някой от многобройните вируси, дебнещи ни отвсякъде.
Червени боровинки.
Черен шоколад. Консумирането на истински черен шоколад (с минимум 70% съдържание на какао) има доказан положителен ефект върху либидото на жената.
Олющени соеви ядки.
Яйца. Едно голямо, твърдо сварено яйце съдържа около 78 калории и 5,3 г мазнини, като 1,6 от тези мазнини са „лоши“.
Ленено семе. Млеката от семена стават все по-полулярни. Могат да се получават от: конопено семе, слънчогледови семки, ленено семе, тиквени семки и много други.
Джинджифил. Помага при симпотоми на настинка и грип. Освен това, успокоява мускулите и помага на храносмилането.
Кисело мляко. Консуматорите на кисело мляко се хранят по-балансирано от хората, които не го включват в менюто си.
Зелен чай.
Къдраво зеле.
Кефир. На особена почит в Русия и бившите съветски страни. Като консистенция той много наподобява айрянa.
Леща. Както виждате от рецептите в нашия сайт, лещата има широко кулинарно приложение и е много, много вкусна.
Овесени ядки. Изключително популярни в последните години като диетична храна. Консумират се сварени, накиснати, в състава на диетични хлябове и в сладкиши.
Зехтин. Максималната киселинна стойност не трябва да надминава 0.8, като най-ниската е около 0.2.
Портокали. Сокът от всички цитруси се използва в направата на редица коктейли. Може да се добавя към чаша вода. Настърганата лимонова или портокалова кора се използва като естествен оцветител в сладкарството.
Шам-фъстъци.
Нар. Наричан още „ябълката на познанието“, тъй като има теория, че забраненият плод в райската градина е бил именно нарът, а не обикновената ябълка.
Картофи. Картофите са най-важната и широко разпространена незърнена култура и се нареждат на четвърто място в световен мащаб.
Киноа.
Червено вино. Множество изследвания показват връзката с умерената употреба на вино, която се равнява на една чаша за жените и две за мъжете на ден, и понижаването на риска от сърдечни болести, инфаркт и вероятност за развиване на диабет.
Сьомга. С картофи?
Сардини.
Водорасли.
Шийтаке гъби.
Обесмаслено мляко.
Спанак. В световната класация на най-здравословни зеленчуци, спанакът заема едно от първите места с невероятните си качества.
Ягоди. Учени открили, че консумацията на три шепи ягоди или боровинки в седмицата осезаемо намалява риска от сърдечни проблеми.
Слънчогледови кълнове.
Сладки картофи.
Домати. Доматеният сос е отличен начин за почистване на всичко, което е направено от мед - от медни бижута до медни саксии.
Куркума. Дълго време се е използвала в китайската медицина като лечение срещу депресия.
Риба тон.
Орехи. Чудната ядка ни снабдява с хормона мелатонин – мощен антиоксидант, който премахва вредните радикали в тялото и подобрява съня, поради което е известен като „хормонът на младостта“.
Вода.
Бял чай.
ПС: Намираме за странно, че въпросните специалисти по здравословно хранене са пропуснали така вкусния и полезен мед.