Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Топ 6 на хранителните грешки, които правим

по статията работи: | 09 октомври 2014 Прочитания: 1662
Дори да смятаме, че се храним правилно
Топ 6 на хранителните грешки, които правим
Източник: Thinkstock/Guliver

Има някои основни грешки в храненето, които се допускат и от онези, които имат претенцията да се хранят здравословно.

 

Дори тези от вас, които са наясно с правилата за правилно хранене може да са пропуснали някои подробности, които да им пречат за достигане на заветното извайване на перфектната фигура.


Позволявате на "скритата" захар да се промъква в храната. Скрита захар наричаме онази, която малко подло се промъква в храната ни, без ние да усещаме, така да се каже. Захар има в почти всяка пакетирана храна, обърнете внимание на етикетите на йогурта или зърнената закуска, с които се храните всяка сутрин. Не всички имат захар в състава си, затова е добре да четем написаното.


Не ядете достатъчно мазнини. Улисани в избягването на мазни храни, понякога забравяме, че тялото ни има нужда и от тях. Около 20-35% от калорийния прием за деня трябва да се набавя от мазнините в храната. В противен случай няма да усещаме насита, а нивата на гняв и тревога ще се увеличат, сочи проучване по темата.


Ядете само белтъците на яйцата. Те са основният източник на холин – важен невротрансмитер, отговорен за функцията на мозъка, черния дроб и нервната система. Недостигът на холин в тялото може да се дължи на липсата на консумация на жълтъци. Освен това в жълтъка се намира 40% от протеина в яйцето, а той е важен и за здравата зрителна функция.


Чакате прекалено дълго преди да закусвате. За много хора яденето сутрин е трудна задача. Но закуската след 10 часа може да навреди на мозъчната дейност. Мозъкът "се храни" главно с глюкоза, а забавянето на закуската може да доведе до замаяност и неспособност за справяне с напрежението. Пък и хапването рано сутрин ще помогне за по-същественото горене на мазнини през деня. 


Пропускате леката закуска след някаква физическа дейност. Повечето от нас не искат да ядат веднага, след като са изгорили вече някакви калории. Грешка! Трябва да ядете до 30 минути след като сте тренирали, за да захраните мускулите си. 

 


Храните се често, както е по правило, но прибягвате и до лоши храни. Протеиновите десертчета, замразените предястия или нискокалорични и обезмаслени храни не са точно здравословни. Те са по-скоро празни. Вместо тях трябва да наблегнем на онези 9 порции плодове и зеленчуци, които специалистите препоръчват да хапваме през деня.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 224 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...