Разбиваме белтъците на сняг.
На тънка струйка прибавяме 300гр. захар и продължаваме да разбиваме, докато получим гъст плътен крем.
Добавяме смлените орехи, 3 с.л. брашно, лимоновата кора от 1 лимон и 1бр. ванилия.
Разбъркваме внимателно.
Изсипваме тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180 С,до порозовяване за около 20 - 25 минути.
В купа разбъркваме заедно 8 с.л. брашно, 200гр. захар, лимоновата кора от 1 линон и 2 бр. ванилия.
Прибавяме жълтъците и малко мляко. Разбъркваме на гладка каша. Доливаме останалото мляко и сваряваме гъст крем.
Разделяме крема на две части и го оставете да се охлади напълно. Към едната част прибавяме маслото, разбито на пухкав крем със 100 гр. пудра захар, а към другата стопения шоколад.
Разбийте добре с миксер и двата крема.
Разрежете изтиналия блат по дължина на 3 ленти.
Сглобете тортата. като върху едното парче блат намажете от белия крем, върху него шоколадов и отново блат. Повторете това, докато подредите цялата торта.
Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по ваш вкус.
Ако искате тортата да е кръгла, изпечете тестото за блата на 3 пъти в кръгла тортена форма.