Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Торта Медовик

6
Торта Медовик
Източник: Роза Костова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
80 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    За блатовете – медът, 100 г захар и 200 г масло се поставят на водна баня и се загряват, докато захарта частично се разтопи и сместа се втечни.

     

  • 2

    Добавя се содата и се отдръпва от огъня. Добавят се 2 яйца и се разбърква, докато се усвоят. Слагат се пресятото брашно (350г) и се забърква гъсто тесто.

  • 3

    Прибира се в хладилник за 1 час да се охлади. Не добавяйте повече брашно на този етап, дори и да ви се стори рядко тестото.

  • 4

    Охладеното тесто се изсипва на обилно набрашнен плот (използват се 100 г брашно) и се разделя на 6 топки.

  • 5

    Фурната се загрява до 200 С. Всяка топка се разточва на много тънък блат – 2-3мм, като се набрашнява обилно.

  • 6

    Тавата застелете с хартия за печене. Не е необходимо да се маже с мазнина тавата, само с четка се почиства излишното брашно. Преди да сложите всеки разточен лист да се пече, притиснете върху него ринг или голяма чиния да се очертае контура на бъдещия блат.

  • 7

    Блатовете се пекат много бързо – 3-4 мин до леко златисто.

  • 8

    Още докато е топъл всеки блат, се обрязва по направените очертания. Охлаждат се. Изрезките се събират в тавичка и се връщат в топлата фурна да се подсушат.

  • 9

    За крема – млякото (800мл) и 6 с.л.захар се кипват. 2 бр. яйца и 6 с.л. брашно се разбъркват с останалото мляко и се добавят на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с тел. Кремът се вари 5-6 мин и се отдръпва от огъня. Добавя се 100 г масло, нарязано на кубчета и ванилията. Разбърква се, докато се разтопи.

  • 10

    Тортата се сглобява, за по-лесно в ринг, но може и направо на поднос. Редуват се блат, 3-4 с.л. крем, блат, и така докато се наредят всички. Най-отгоре се намазва с крем.

  • 11

    Тортата се оставя на стайна температура, докато изстине напълно (3-4 часа), след което рингът се отстранява.

  • 12

    Изрезките се натрошават и с тях се облепя борда на тортата. Отгоре разтопяваме белия шоколад и декорираме според вкуса, хубаво е тортата да престои 12 часа преди консумация.

  • 13

    Да ви сладко.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
gabriela gabrielova
27.02.2014 | 11:17
Супер е тази торта.
5
elena atanasova
26.02.2014 | 08:52
Хареса ми и на мен тортата.
4
тихомира илиева
25.02.2014 | 11:09
Браво! Чудесна торта.
3
poli asenova
24.02.2014 | 10:50
Оригинално наистина.
2
zvetanka ivanova
24.02.2014 | 08:43
Нещо сложно ми се видя, но пък като гледам как изглежда ще си струва да се опита.
1
ива
21.02.2014 | 15:52
А как са направени пчеличките?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !