За блатовете – медът, 100 г захар и 200 г масло се поставят на водна баня и се загряват, докато захарта частично се разтопи и сместа се втечни.
Добавя се содата и се отдръпва от огъня. Добавят се 2 яйца и се разбърква, докато се усвоят. Слагат се пресятото брашно (350г) и се забърква гъсто тесто.
Прибира се в хладилник за 1 час да се охлади. Не добавяйте повече брашно на този етап, дори и да ви се стори рядко тестото.
Охладеното тесто се изсипва на обилно набрашнен плот (използват се 100 г брашно) и се разделя на 6 топки.
Фурната се загрява до 200 С. Всяка топка се разточва на много тънък блат – 2-3мм, като се набрашнява обилно.
Тавата застелете с хартия за печене. Не е необходимо да се маже с мазнина тавата, само с четка се почиства излишното брашно. Преди да сложите всеки разточен лист да се пече, притиснете върху него ринг или голяма чиния да се очертае контура на бъдещия блат.
Блатовете се пекат много бързо – 3-4 мин до леко златисто.
Още докато е топъл всеки блат, се обрязва по направените очертания. Охлаждат се. Изрезките се събират в тавичка и се връщат в топлата фурна да се подсушат.
За крема – млякото (800мл) и 6 с.л.захар се кипват. 2 бр. яйца и 6 с.л. брашно се разбъркват с останалото мляко и се добавят на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с тел. Кремът се вари 5-6 мин и се отдръпва от огъня. Добавя се 100 г масло, нарязано на кубчета и ванилията. Разбърква се, докато се разтопи.
Тортата се сглобява, за по-лесно в ринг, но може и направо на поднос. Редуват се блат, 3-4 с.л. крем, блат, и така докато се наредят всички. Най-отгоре се намазва с крем.
Тортата се оставя на стайна температура, докато изстине напълно (3-4 часа), след което рингът се отстранява.
Изрезките се натрошават и с тях се облепя борда на тортата. Отгоре разтопяваме белия шоколад и декорираме според вкуса, хубаво е тортата да престои 12 часа преди консумация.
Да ви сладко.