Пикантното не е вкус за всяка уста, а и за всеки стомах не е. Така че, ако лютивото не ви понася, по-добре се насочете към някоя друга статия на Kulinar.bg.
Защото предстои да ви разкрием една по-неизвестна пикантна рецепта от мексиканската кухня, която много би се допаднала на кулинарните екстремисти.
Става въпрос за ястието с любопитното име торта аохада (Torta аhogada), което буквално ще рече... удавен сандвич.
Рецептата е типична за мексиканския щат Халиско, по-точно за столицата Гуадалахара.
Сигурно се питате защо въпросната торта, която всъщност е сандвич, е "удавена". Поднася се с много сос, чиято основна съставка са лютите чушки, наречени chile de árbol. Виждате ги на снимката:
Източник: Wikipedia
Разбира се, вкусният сандвич може да бъде приготвен и без наличието на свръхлютите чушлета – например с доматен сос.
Оригиналният сос съдържа смлени или сухи люти чушлета, оцет, чесън, риган и други подправки. Гореспоменатият, по-мек вариант на соса, се прави от червени домати.
Хлябът, с който се приготвя торта аохада, също е типичен за този регион на Мексико. Нарича се бироте или болийо. Питката е с дебела, хрупкава кора, но отвътре е мека и леко солена.
Източник: Wikipedia
Консистенцията на хляба му позволява той да бъде "окъпан" в изобилие от сос, без да се разпадне или да загуби форма.
Питката се разрязва на 2 и се пълни със запържено и нарязано свинско месо. То може да бъде заместено, а защо не и комбинирано, с пилешко, телешко, боб, сирене.
Торта аохада се поднася с лучени кръгчета, авокадо, люти чушлета.
Ако мислите, че рецептата отговаря на вашите изисквания, предлагаме ви вариант на рецептата за торта аохада.