За блата:
3 жълтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода или 1 бакпулвер, сока и кората от половин лимон, около 2 ч.ч. брашно.
Продуктите се смесват. Печем блата на 180-200 С.
За кайсиевото сладко:
1 ч.ч. захар се карамелизира и в нея се изсипват 2 ч.ч. кайсии, нарязани на дребно или на половинки /аз ги нарязах на дребно, защото кайсиите са твърди и по-сухи, а исках да получа и повече течност/.
За крема:
4 белтъка се разбиват на сняг и към тях се прибавя на тънка струйка гъст сироп /горещ/ от 360 г карамелизирана захар и 100 мл вода.
За крем "Тофи":
120 г захар, 50 г масло, 50 мл течна сметана ( растителна), 100 г натурален шоколад.
Карамелизираме захарта, отдръпваме от котлона и изчакваме да се охлади малко, за около минутка. Добавяме маслото и бъркаме енергично, докато се хомогенизира, като периодично връщаме на огъня. След това добавяме и сметаната, и по същия начин бъркаме, докато стане хубава еднородна течност. Сваляме от огъня и изчакваме да се охлади толкова, че да се търпи при допир. Натрошаваме вътре шоколада и разбъркваме, докато се разтопи. Охлаждаме за около час в хладилника, за да се стегне сместа.
Сглобяваме тортата и я оставяме за около 2 часа в хладилника.