За основата. Разбиваме белтъците на твърд сняг с щипка сол. Ядките смиламе на по-едри парчета, за да се усещат в блата. Разтопяваме 300 гр. черен шоколад на водна баня и го оставяме да се охлади.
Към разбитите белтъци добавяме постепенно смлените ядки и шоколада, като разбъркваме с шпатула.
Сместа разделяме на две и поставяме в тави, застлани с хартия за печене.
Блатовете изсушаваме в предварително загрята на 90°C (с вентилатор) или на 110°C (без вентилатор) фурна за около два часа, след което оставяме да изстинат напълно.
За шоколадовия мус. 2 броя жълтъци и 300 гр. захар поставяме в купа, подходяща за готвене на водна баня.
Слагаме тенджера с вода на котлона и оставяме се да заври. Слагаме купата с жълтъците над водата и разбъркваме непрекъснато с шпатула, докато кремът се сгъсти.
Махаме сместа от котлона и оставяме да се охлади. ½ пакетче желатина смесваме с 2 с.л. вода и оставяме да набъбне. Загряваме 150 мл. мляко и го смесваме с 1 пакетче разтворимо кафе.
Разтопяваме 170 гр.млечен шоколад на водна баня или директно го слагаме в горещото мляко. Разбъркваме добре.
Разбиваме 250 мл. сметана. Смесване. Към жълтъците сипваме млякото и разбъркваме до пълното им смесване. Прибавяме ванилията и лимоновата кора.
Разтопяваме желатина на водна баня и изсипваме към сместа от жълтъци и мляко. Постепенно прибавяме и рзбитата сметана. Разбъркваме с шпатула.
Готовият шоколадов мус изсипваме в силиконова кексова форма и слагаме във фризера за около два часа.
За белия мус. Крема сиренето, маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар разбиваме в купа.
Разтопяваме 200 гр. бял шоколад на водна баня и прибавяме към сместа от сирената. По желание можем да добавим лимонова или портокалова кора.
Прибираме муса в хладилника, докато дойде време за сглобяването на тортата.
За карамеловия мус. Приготвянето му е почти същото като на шоколадовия мус, с някой леки разлики.
Поставяме в купа, подходяща за готвене на водна баня, 2 бр. жълтъци и 2 с.л.захар.
На котлона слагаме тенджера с вода и оставяме да заври. Купата с жълтъците слагаме над водата и разбъркваме непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме сместта да се охлади.
½ пакетче желатин смесваме с 2 с.л. вода и оставяме да набъбне. Загряваме 250 мл. мляко и в него слагаме кондензираното мляко (желателно е да бъде с карамелен вкус).
Разбиваме сметаната.
Смесване. Към жълтъците сипваме млякото с карамела и непрекъснато разбъркваме до пълното им смесване.
Желатина разтопяваме на водна баня и изсипваме към сместа от жълтъци, мляко и карамел.
Постепенно прибавяме и рзбитата сметана и разбъркваме.
Прибираме муса в хладилника, докато дойде време за сглобяването на тортата.
Сглобяване на тортата. Във форма за торта с откопчаващи се страни поставяме хартия за печене на страничния борд. Може и ацетатна хартия, защото тортата се получава доста висока.
Най-отдолу слагаме единия блат. Вадим шоколадовия мус от фризера и внимателно обръщаме върху блата.
В средата на шоколадовия мус се изсипваме карамеловият. От страни нареждаме еклери. Върху еклерите слагаме от белия мус, за да достигане на нивото на шоколадовия.
Отгоре поставяме и другия блат, обърнат с гладката страна нагоре. Покриваме с останалия карамелов мус и връщаме в хладилника за около два часа да стегне.
Докато тортата стяга в хладилника, приготвяме шоколадовата заливка. Загряваме 50 мл. прясно мляко и 50 гр. маслото до кипване. Начупваме на парчета 300 гр. черен шоколад и слагаме при млякото и маслото. Махаме сместа от котлона. Всичко разбъркваме добре, докато шоколадът се разтопи.
Оставяме сместа да се охлади.
Когато тортата стегне, я махаме от тортената форма и я поставяме в поднос. Заливаме с шоколадовата заливка и украсяваме по желание.