Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Торта с три вида мус

2
Торта с три вида мус
Източник: Николина Кисова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    За основата. Разбиваме белтъците на твърд сняг с щипка сол. Ядките смиламе на по-едри парчета, за да се усещат в блата. Разтопяваме 300 гр. черен шоколад на водна баня и го оставяме да се охлади.

  • 2

    Към разбитите белтъци добавяме постепенно смлените ядки и шоколада, като разбъркваме с шпатула.

  • 3

    Сместа разделяме на две и поставяме в тави, застлани с хартия за печене.

  • 4

    Блатовете изсушаваме в предварително загрята на 90°C (с вентилатор) или на 110°C (без вентилатор) фурна за около два часа, след което оставяме да изстинат напълно.

  • 5

    За шоколадовия мус. 2 броя жълтъци и 300 гр. захар поставяме в купа, подходяща за готвене на водна баня.

  • 6

    Слагаме тенджера с вода на котлона и оставяме се да заври. Слагаме купата с жълтъците над водата и разбъркваме непрекъснато с шпатула, докато кремът се сгъсти.

  • 7

    Махаме сместа от котлона и оставяме да се охлади. ½ пакетче желатина смесваме с 2 с.л. вода и оставяме да набъбне. Загряваме 150 мл. мляко и го смесваме с 1 пакетче разтворимо кафе.

  • 8

    Разтопяваме 170 гр.млечен шоколад на водна баня или директно го слагаме в горещото мляко. Разбъркваме добре.

  • 9

    Разбиваме 250 мл. сметана. Смесване. Към жълтъците сипваме млякото и разбъркваме до пълното им смесване. Прибавяме ванилията и лимоновата кора.

  • 10

    Разтопяваме желатина на водна баня и изсипваме към сместа от жълтъци и мляко. Постепенно прибавяме и рзбитата сметана. Разбъркваме с шпатула.

  • 11

    Готовият шоколадов мус изсипваме в силиконова кексова форма и слагаме във фризера за около два часа.

  • 12

    За белия мус. Крема сиренето, маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар разбиваме в купа.

  • 13

    Разтопяваме 200 гр. бял шоколад на водна баня и прибавяме към сместа от сирената. По желание можем да добавим лимонова или портокалова кора.

  • 14

    Прибираме муса в хладилника, докато дойде време за сглобяването на тортата.

  • 15

    За карамеловия мус. Приготвянето му е почти същото като на шоколадовия мус, с някой леки разлики.

  • 16

    Поставяме в купа, подходяща за готвене на водна баня, 2 бр. жълтъци и 2 с.л.захар.

  • 17

    На котлона слагаме тенджера с вода и оставяме да заври. Купата с жълтъците слагаме над водата и разбъркваме непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме сместта да се охлади.

  • 18

     

    ½ пакетче желатин смесваме с 2 с.л. вода и оставяме да набъбне. Загряваме 250 мл. мляко и в него слагаме кондензираното мляко (желателно е да бъде с карамелен вкус).

  • 19

    Разбиваме сметаната.

  • 20

    Смесване. Към жълтъците сипваме млякото с карамела и непрекъснато разбъркваме до пълното им смесване.

  • 21

    Желатина разтопяваме на водна баня и изсипваме към сместа от жълтъци, мляко и карамел.
    Постепенно прибавяме и рзбитата сметана и разбъркваме.

  • 22

    Прибираме муса в хладилника, докато дойде време за сглобяването на тортата.

  • 23

    Сглобяване на тортата. Във форма за торта с откопчаващи се страни поставяме хартия за печене на страничния борд. Може и ацетатна хартия, защото тортата се получава доста висока.

  • 24

    Най-отдолу слагаме единия блат. Вадим шоколадовия мус от фризера и внимателно обръщаме върху блата.

  • 25

    В средата на шоколадовия мус се изсипваме карамеловият. От страни нареждаме еклери. Върху еклерите слагаме от белия мус, за да достигане на нивото на шоколадовия.

  • 26

    Отгоре поставяме и другия блат, обърнат с гладката страна нагоре. Покриваме с останалия карамелов мус и връщаме в хладилника за около два часа да стегне.

  • 27

    Докато тортата стяга в хладилника, приготвяме шоколадовата заливка. Загряваме 50 мл. прясно мляко и 50 гр. маслото до кипване. Начупваме на парчета 300 гр. черен шоколад и слагаме при млякото и маслото. Махаме сместа от котлона. Всичко разбъркваме добре, докато шоколадът се разтопи.

  • 28

    Оставяме сместа да се охлади.

  • 29

    Когато тортата стегне, я махаме от тортената форма и я поставяме в поднос. Заливаме с шоколадовата заливка и украсяваме по желание.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
тихомира илиева
30.12.2013 | 09:40
Ще се пробва рецептата за тази торта.
1
ана
27.12.2013 | 15:57
Много шоколадова торта.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!