Смесете брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в брашното и добавете млякото, в което сте разтворили маята. Добавете разстопеното масло (2 с.л.)
Замесете гладко тесто, което да е и леко лепкаво. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно.
Сложете тестото в добре намаслена купа и покрийте. Оставете го да втаса на топло за около 1 час.
Когато е готово, намаслете форма за кекс, в която да опечете маймунския хляб.
Разточете тестото на набрашнен плод. Нарежете го на квадрати (8 по 8). Трябва да се получат 64 квадратчета.
Разстопете маслото в купа (1/2 ч.ч.).
В друга купа смесете кафявата захар и канелата.
Натопете квадратчето в купата с масло, след което в купата със захарта и канелата. Повторете го с всички, и нареждате квадратите във формата за кекс. Между тях добавете орехите и стафидите, предварително натопени в коняк.
Другият вариант, по който може да приготвите хляба, е да смесите кафявата захар, канелата и маслото в тенджерка и да ги загреете, докато се растопят. След това да залеете наредените във формата квадратчета, стафиди и орехи.
Оставете за още 40-50 минути, за да може тестото да втаса за втори път.
Загрейте фурната на 180 С и печете до готовност, около половин час.
Обърнете хляба върху плато или чиния.