Казват, че пандишпаненото тесто е едно от най-лесните за приготвяне, и може би е така.
А като прибавим и факта, че е много вкусно, това го прави сред любимите ни. Само с помощта на малко течен шоколад и плодове можем да си спретнем много вкусен десерт.
Не сме сигурни точно къде и кога се появява пандишпанът, но по всяка вероятност той води началото си от един традиционен японски кекс, любим на мнозина.
Кекс Кастела – прави се от яйца, брашно, захар и сироп от нишесте. Този сироп е класически течен подсладител, използван в Япония. Получава се като се преработват захарите в скорбялата и се получава нещо като подслаждаща "вода", но течността е лепкава и гъста и затова е по-близо до текстурата на сироп.
Днес тази рецепта е специалитет на Нагазаки (Нагасаки).
Всъщност има данни, че някъде през 16 век рецептата за кекс Кастела и донесена на територията на Япония от португалски търговец. Това доказва и самото име на десерта – от португалски Pão de Castela (хляб от Кастилия).
Кексът обикновено се продава в магазините в характерната продълговата форма. Кастела е около 27 см дълъг десерт.
Снимка:Wikipadia
Смята се, че след това пандишпанът става модерен и на много места по света се създават подобни рецепти (откъдето се смята, че и у нас се е появил мекичкият пандишпан).
Ако се чудите защо точно в Нагазаки е разпространен най-вече кексът, причината е в това, че по онова време само там е било отворено за външна търговия. По този начин португалците са достигнали до японска земя, носейки със себе си пандишпана. Кой да предполага, че ще стане такъв хит :)
Ползваме го за основа на толкова десерти, сладкарството нямаше да е същото без него. Тортата може да се съхранява доста време, което я прави подходяща за онези, които са плавали по вода месеци наред. Направена от семпли продукти (изцяло натурални), Кастела е любим десерт на японското население.
Сега не сме сигурни на кого да благодарим за пандишпана - на японските или португалските кулинари, но това пък не е и толкова важно.
Предлагаме ви още днес да си направите някоя от нашите вкусни рецепти с пандишпанено тесто:
бели и какаови пандишпанови блатове