Кулинарният свят наистина е необятен!
Толкова много може да се импровизира, че "свят да ти се завие". Буквално може да приготвите всичко от всичко.
Понякога ни хрумват нестандартни идеи, които се превръщат в шедьоври. Друг път нестандартните рецепти не са чак толкова добри попадения, но пък "проба-грешка", нали така?
Опитните кулинарни са точно тези, които не ги е страх да импровизират. А опитните дегустатори - тези, които не ги е страх да опитат неща нетрадиционно.
В тази статия сме събрали нетрадиционни вариации на най-традиционните рецепти.
В България си имаме няколко ястия, които са се превърнали в традиционни за нас, въпреки че не на всички тях коренът е България. Но няма никакво значение къде точно са създадени, важното е, че са вкусни.
Сега обаче искаме да погледнем малко встрани от традицията.
Да вземем например мусаката. Кой ли не я обича? Комбинацията от картофи и кайма, поляти с вкусна заливка присъства доста често на масата ни.
Какво може да се импровизира с мусаката? Може да заменим каймата със зеленчуци или пък да заменим картофите с ориз. Варианти всякакви.
Ето една интересна идея Мусака със зеле. Звучи странно, но пък е доста вкусно. В случая сме заменили картофите със зеле и се е получило нещо доста нетрадиционно, но с отличен вкус.
Да видим с какво може да заменим каймата - Мусака с леща . За случаите, в които искате малко да си починете от месо на трапезата, но пък да сервирате нещо интересно, тази мусака е отличен избор.
И, разбира се, една импровизация със заливката - Мусака с моркови и заливка от крема сирене.
Как да трансформираме пълнените чушки? Отново множество вариации на плънката...
Да ви покажем 2, за които едва ли сте се сетили - Пълнени чушки с картофи и Пълнени чушки с тиквички.
И двете рецепти звучат доста интригуващо и ви гарантираме, че на вкус са повече от невероятни. Не се колебайте да ги пробвате.
Да се захванем с любимия на всички боб. Тук ще сме малко по-сдържани, но пак ще ви предложим интересни вариации.
Боб с пушен врат на фурна - направете го още утре и ще се съгласите, че е много вкусно.
Снимка - боб с пушен врат на фурна - Марианна Калинкова
Една рецепта, в която бобът не е главен герой, но много допринася за вкуса - Прясно зеле с червен боб.
Не забравяйте, че от боб стават чудесни салати - освен традиционната с лук, която сме свикнали да хапваме, има още стотици варианти. Вкусен пример е зелена салата с боб и риба тон.
Вкусните сармички също подлежат на преразглеждане. Защо да не ги напълним с наденичка и да получим нещо невероятно? Вижте рецептата за интересните Сарми с наденички.
Ако не сте почитатели на песните продукти, но не знаете с какво да замените месото в сармите, вижте тази идея - Сарми с праз и маслини.
Не забравяйте, че вкусна плънка може да се увие във всяко ядивно листо и да се получат сарми. Затова не пренебрегвайте лапада, спанака, копривата, дори и... листата от цвекло.
Кюфтенца - за тях, каквото и да кажем, ще е малко. Вариациите са толкова много...
Внасяме малко разнообразие към традиционната рецепта - Кюфтета с крема сирене. Получава се фина текстура, която си струва да се опита.
И още два варианта, които са наречени кюфтета само защото... ами, имат кръгла форма.
Кюфтенца от киноа, сушени домати и пармезан и Люти кюфтета с риба тон - без значение, че в тях няма кайма, адски вкусни са!
Снимка - кюфтенца с киноа, сушени домати и пармезан - Мартина Божилска
Както се убедихме, кухнята е място за импровизации, така че не се страхувайте да опитате нови неща. Ще се изненадате от самите себе си и въображението си!