Кипнете 1 тенджера с подсолена вода.
През това време, внимателно измийте босилека със студена вода. Отцедете го и го подсушете с кърпа или кухненска хартия. Стрийте старателно ¼ от босилека в хаванче.
Постепенно прибавяйте в хаванчето кедровите ядки, след това чесъна и една щедра щипка сол. Стрийте всичко хубаво. Прибавете сирената (предварително рендосани), стрийте, прибавете зехтина, стрийте. Пестото трябва да стане гладко и еднородно.
Сварете пастата във вече кипналата вода. Не я преварявайте! Запазете 1/3 от водата, в която пастата се е варила, а останалата отцедете.
Върнете трофите в тенджерата и добавете пестото и водата. Разбъркайте внимателно.
Подправете с черен пипер и сервирайте мигновено.
Пастата трофи може да бъде заменена с друг вид къса паста.