Ако сте фенове на Междузвездни войни, то ще ни разберете ако използваме думи на Дарт Вейдър, за да започнем статията си: "Последвай ме в тъмната страна на силата, синко!".
В нашия случай тъмната страна на силата се разбира като тъмната страна на храната. Но не в негативния й аспект, а буквално цветово.
Цветът на храната може да ги говори много за нейната хранителна стойност. Богатият, наситен цвят на храните е индикатор за голямо наличие на антиоксиданти и важни хранителни вещества.
Трябва да ядем тъмните храни, тъй като те са важни за борбата със свободните радикали и възстановяват клетките, предпазват от различни болести. Опитайте се да замените светлите картофи, айсберга и белия ориз с техните по-тъмни заместители.
Малко по-надолу ще намерите и примери за тези храни, за да убедите, че тъмната страна не винаги е по-лошата.
Плодове
Боровинки, къпини – съдържат полифеноли, грижещи се за клетките в мозъка
Череши – съдържат антоцианини и флавоноиди, които помагат за намаляване на кръвното налягане и лошия холестерол.
Червени боровинки – антоцианините предпазват клетките от разрушение и лекуват вече увредените.
Домати – да, те са плодове. Много сериозен източник на ликопен (антиоксидант).
Сини сливи – отпускат съдовете и намаляват нивата на лошия холестерол.
Зеленчуци
Броколи – важни за детоксификацията на тялото.
Брюкселско зеле – намалява риска от рак
Моркови – съдържат бета-каротин, витамин А, С, Е, лутеин, селен, предпазващи от рак, сърдечни болести и дори депресия.
Сладки картофи – също източник на бета-каротин, който е важен за предпазването на мускулите от свободните радикали.
Цвекло – Подобрява състоянието на очите и предпазва от рак.
Репички – също имат антиканцерогенни свойства.
Листни зеленчуци
Спанак – има високо съдържание на антиоксиданти, 1 чаша съдържа целия витамин А и К, необходими за деня.
Марули - има високи нива на манган, който помага в борбата с разрушаването на клетките.
Зърнени и бобови култури
Черен ориз – съдържа витамин Е
Черен фасул – биофлавоноидите в него предпазват от рак.
Черна леща – високи нива на желязо и фибри, важни за холестерола и имунната система.
Черна соя (зърна) – редуцира риска от тромбоза.
Ядки и семена
Лешници – наситени с витамин Е
Бадеми – наситени с мед (елемент)
Бразилски ядки (орехи) – наситени със селен
Ленено семе – съдържа алфалиноленова киселина, която е важна за усвояването на омега-3 мастни киселини.