Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тънкостите на перфектната пица

по статията работи: | 24 януари 2014 Прочитания: 9102 1
Правете я като италианците. И разнообразявайте плънката!
Тънкостите на перфектната пица
Източник: Wikimedia Commons

Пицата е любимо хапване на малки и големи по цял свят. В България също много си я уважаваме и често я приготвяме у дома.

 

Най-вкусната пица обаче си остава италианската. Разбира се, не става въпрос за това, колко тънко или дебело трябва да е тестото, а самата му консистенция и хрупкавост. С други думи – неговата рецепта.

 

Другият важен момент при всяка пица е плънката. Количеството отново зависи от личните предпочитания на всеки кулинар. По-важно е какво точно слагате.

 

За да получите хубава пица, избирайте внимателно продуктите.

 

Кренвиршите, макар и на достъпна цена, не са най-добрия вариант. Малко по-надолу ще ви дадем интересни предложения за това, какво да "нахвърляте" върху любимото тестено изкушение.

 

Италианското тесто има няколко тънкости, които е добре да спазвате, за да получите пица с вкус, максимално близък до оригинала.

 

Въпреки че съществуват множество рецепти за "оригиналното италианско тесто за пица", е приета една рецепта, която се обявява за стандартна.

 

Необходими продукти:

 

1 кг брашно (тип 500)

 

3 грама мая

 

20 грама захар

 

50 грама зехтин

 

30 грама сол

 

450 мл вода

 

Имайте предвид, че солта, от сухите съставки, се слага последна.

 

Начин на приготвяне:

 

В подходящ съд изсипете ½ от водата, маята, захарта и зехтина. Прибавете брашното, солта и водата. Омесете внимателно тестото.

 

Когато сте приключили, го увийте във влажна кърпа. Оформете няколко топки и ги поставете в съд с плътно затваряне, за да бухнат още малко.

 

След това от тези топки се разточват блатовете за пица.

 

Веднъж сдобили се с перфектното тесто, спокойно може да помислите какво по-интересно да сложите отгоре му.

 

Чудесен вариант е лукът, който се карамелизира и, благодарение на неговото участие, ще получите една изключително ароматна пица. За доказателство, ви предлагаме великолепната пицана Люба Грънчарова.

 

Ананасът също се е доказал като добър приятел на италианското тестено изделие. Придава приятен сладък вкус, който, в комбинация със солените съставки, превръща пицата в интересно преживяване. Предлагаме ви пицата на Десислава Чанева.

 

Наскоро неслучайно ви предложихме една чудна пица с картофи. Трябва първо да сварите картофките, след това да ги нарежете на тънки филии. И voila! Имате си супер пица за обяд или вечеря.

 

Ако решите, че е крайно време да пробвате да приготвите "бяла" пица, т.е. такава без доматен сок, доверете се на комбинацията между спанак и моцарела. Веднага ви даваме опции:

 

Пица със сирена и спанак

 

Пица със спанак, гъби и маслини

Рейтинг: 4 / 5 , 289 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Monika
24.01.2014 | 16:39
Добро предложение :) само да издам една тайна от майстор пицар, каза,че за да стане пицата най-вкусна, не слагайте кашкавала най-отгоре,а най-отдолу- след доматеното пюре :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...