По желание може да разрежете патладжаните и да ги поръсите със сол, за да се отдели горчивината им.
Нарежете лука и чушките. С малко олио се запържва лука, след това се добавят чушките (по желание може да се сложат и тиквички). Зеленчуците се слагат в глинен съд или йенска тенджера.
Патладжаните се изплакват и режат на кубчета. Пържат за няколко минути в останалото олио. Към тях се добавят и доматите и се запържват за още няколко минути. Поръсва се със сол и пипер на вкус. Слагат се 300- 350 мл вода, добавят се картофите. След кипването на водата, се добавят бамята, фасула и граха. Всичко това се смесва с останалите зеленчуци в глинения гювеч и се слагат в студена фурна.
Гювечът се пече за 20 минути на 220 С, намалява се и се пече за още 45 минути на 180 С.
Магданозът и копърът се слагат 10-тина минути преди да се извади гювеч от фирната.