Вероятно познавате уасаби като игрален филм от 2001 година с участието на Жан Рено. Или пък като онази зелена пикантна паста, с която се сервира суши.
Всъщност уасаби (Wasabia japonica) е член на семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), чийто корен е с изключително наситен вкус и се използва в направата на подправки.
Уасаби е познат и като японски хрян, въпреки че второто е напълно различно растение.
Поради трудността на отглеждане на уасаби, хрянът често се използва като заместител.
Уасаби обикновено се продава или като корен, или под формата на прах, или като паста в тубички.
Има японски ресторанти, в които уасаби се приготвя на място, но трябва да се консумира мигновено, тъй като губи вкусовите си качества след 15 минути.
Листата на уасаби също са ядивни, със силен вкус и аромат.
Интересно е, че усещането за парене при уасаби, макар много интензивно, е далеч по-краткокрайно, отколкото при лютите чушки например.
Това се дължи на факта, че пикантността на уасаби не е на маслена основа.
Редица бобови култури или ядки могат да бъдат запечени и след това подправени с уасаби на прах, смесена със захар, сол и зехтин.
Уасаби може да бъде включвано в много неочаквани рецепти, дори десерти и напитки.
100 грама корен от уасаби съдържа 109 калории.