Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Уасаби или Уасабия Японика

по статията работи: | Прочитания: 1812 3
Уасаби е член на семейство Кръстоцветни
Уасаби или Уасабия Японика
Източник: Wikimedia Commons

Вероятно познавате уасаби като игрален филм от 2001 година с участието на Жан Рено. Или пък като онази зелена пикантна паста, с която се сервира суши.

 

Всъщност уасаби (Wasabia japonica) е член на семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), чийто корен е с изключително наситен вкус и се използва в направата на подправки.

 

Уасаби е познат и като японски хрян, въпреки че второто е напълно различно растение.

 

Поради трудността на отглеждане на уасаби, хрянът често се използва като заместител.

 

Уасаби обикновено се продава или като корен, или под формата на прах, или като паста в тубички.

 

Има японски ресторанти, в които уасаби се приготвя на място, но трябва да се консумира мигновено, тъй като губи вкусовите си качества след 15 минути.

 

Листата на уасаби също са ядивни, със силен вкус и аромат.

 

Интересно е, че усещането за парене при уасаби, макар много интензивно, е далеч по-краткокрайно, отколкото при лютите чушки например.

 

Това се дължи на факта, че пикантността на уасаби не е на маслена основа.

 

Редица бобови култури или ядки могат да бъдат запечени и след това подправени с уасаби на прах, смесена със захар, сол и зехтин.

 

Уасаби може да бъде включвано в много неочаквани рецепти, дори десерти и напитки.

 

100 грама корен от уасаби съдържа 109 калории.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Sashka Marinova
11.06.2013 | 11:14
Отговор на коментар #1 от Маргото:
и аз , дори не съм я виждала
2
Маргото
10.06.2013 | 13:19
Фен съм на бобовите култури и ще пробвам с тази подправка.
1
Маргото
10.06.2013 | 13:18
Не съм използвала уасаби.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...