Когато дойде време за премахване на костилките на маслини или череши всеки се ослушва. Неприятна част, определено, тъй като няма начин да се случи бързо и да се отстранят всички костилки едновременно.
Е, ако си помислихте, че ще издавим от торбата с трикове някой начин за отстраняване на костилките на 500 г (не дай си Боже повече) череши едновременно, сбъркахте. Все още не сме намерили такъв...
Но пък можем да ви помогнем, ако не разполагате с уред за отстраняване на костилки. Това не е джаджата, която всеки има у дома, въпреки че наистина спестява време и си заслужава.
Та, ако нямате такъв уред, то вероятно имате пош/шприц. Всеки кулинар, който иска да се изявява и като сладкар, има пош в кухнята си. В случая не ни е нужен целият пош, а само накрайника му.
1. От снимката вече се ориентирахте, че това, което трябва да направите, е да натиснете черешата, откъм мястото на дръжката, към заостреният край на приставката на поша. Костилката сама излиза от вътрешността на черешата. Лесно е и определено отнема по-малко време, отколкото, ако бяхме тръгнали да режем черешите на две, да вадим костилките и така нататък. Същото важи и за маслините. Които дори са по-трудни за обработка, защото са по-малки от черешите.
За всеки случай сме приложили и едно видео, за да видите как става номера с накрайника на поща. Апропо, в клипа има и още няколко метода, вижте и тях и преценете кой ви се струва по-удобен.
2. В случай, че нямате и сладкарски пош, тогава имате бутилка и дървено шишче. Е и те могта да се превърнат в удобен начин за отделяне на костилките на череши. Тук обаче сме на мнение, че този метод няма да ни свърши работа и за маслините. Но пък не пречи да опитаме, нали.
Просто слагате черешата на гърлото на бутилката, с помощта на шишчето избутвате костилката в бутилката. Хайде сега вижте и това клипче, за да няма неразбрали :)