Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Фейхоа, фейхуа, йодно дърво

по статията работи: | Прочитания: 4089
Или поредният чудесен екзотичен плод
Фейхоа, фейхуа, йодно дърво
Източник: Thinkstock / Guliver

Колкото повече опознаваме света, с толкова повече екзотични представители на изумителната флора се "срещаме".

 

Acca sellowiana е точно такова растение. То представлява вид цъфтящо растение от семейство Миртови (Myrtaceae).

 

Родом е от Южна Америка, в частност планинските области на Южна Бразилия, Източен Парагвай, Уругвай, Северна Аржентина и Колумбия.

 

В Нова Зеландия пък е много разпространено градинско растение и дръвче. Едно от най-разпространените му имена е фейхоа (фейхуа). Познато е и под наименованието йодно дърво, заради високото съдържание на йод и пектин.

 

Описание

 

Фейхоа е малък вечнозелен целогодичен храст, чиято височина варира между 1 и 7 метра. Интересното и звучно име е дадено от немския ботанист Ото Карл Брг, който кръщава дръвчето на португалския ботаник João da Silva Feijó.

 

Плодът узряза през есента и е светло зелен, с липсовидна форма, а големината му е колкото на кокоше яйце. Вкусът на фейхоата е сладък, наподобяващ ананас, ябълка, ягода и мента. Както се досещате, ароматът също е силен и привлекателен, наподобяващ мириса на нежен парфюм.

 

Това се дължи на естера метилбензоат, съдържащ се във фейхоа. Плодът пада на земята, когато е достигнал максимална степен на зреене. Именно тогава е най-вкусен. Разбира се, може да бъде набран и предварително, за да се избегне нараняването му.

 

Вътрешната част на фейхоата много напомня тази на гуава. Текстурата на пулпата я прави подходяща за козметичната индустрия, където се използва като основа на ексфолианти.

 

Отглеждане

 

Страните на неговия произход подсказват, че храстът обича топли умерени до субтропични климати. Любопитно е, че растението все пак има нужда от поне 50 часа ниски температури и всъщност е издръжливо на студ и мраз.

 

Когато се отглеждат от семена, фейхоите растат много бавно по време на първите 2 години, а младите растения, макар и издръжливи на ниски температури, са чувствителни към силните ветрове.

 

Употреба

 

Плодът на фейхоа се разрязва на две половини, след това се изгребва вътрешността с помощта на лъжица. Плодът е много сочен и сладък. Можете да го отхапете на половина и да изстискате съдържанието.

 

Плодът е идеален като добавка към смуутита, както и в производството на вино, сайдер и специална водка. Може да се използва и с кулинарни цели – във всякакви рецепти с наличието на плодове. Фейхоа участва и производството на различни хранителни продукти в Нова Зеландия – кисело мляко, плодови напитки, сладка, сладолед.

 

Имайте предвид, че зрелостта на плода трудно се определя от външния вид. Дори когато е узрял, фейхоа е зелен на цвят. Можете да проверите свежестта му, като леко го стиснете.

 

Предлагаме ви една чудесна рецепта за чатни с фейхоа и джинджифил, който може да сервирате заедно със сирене чедар и студени меса.

 

Необходими продукти за 3-4 бурканчета:

 

2 ч.ч. плодове фейхоа, обелени и нарязани

 

2 ябълки, обелени и нарязани

 

1 голяма глава лук, нарязан на ситно

 

½ ч.ч. стафиди

 

500 мл винен оцет

 

1 ч.ч. вода

 

½ ч.ч. захар бяла

 

1 ч.л. смесени подправки (канела, индийско орехче, бахар)

 

1 ч.л. канела

 

1 ч.л. джинджифил

 

1 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете плодовете, лука, стафидите, оцета и водата в голям тиган. Нека сместа заври, след това намалете котлона и оставете да къкри десетина минути.

 

Добавете захарта, подправките, солта и захарта и разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.

 

Намалете още малко температура, за да се вари на спокойствие около половин час, или докато чатнито забълбука и добие плътност.

 

През това време можете да стерилизирате бурканчетата. Когато всичко е готово, разпределето чатнито между бурканите и затворете. Оставете да преседят 2 седмици на тъмно и сухо място, за да "узрее" вкуса.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D