Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Френски макарон (целувки)

12
Френски макарон (целувки)
Източник: Wikimedia Commons
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Разбивате белтъците на гъст сняг с щипка сол, добавяте захарта на три пъти и най-накрая сипвате какаото.

  • 2

    В тава, покрита с хартия, поставяте една лъжица от сместа, като внимавате купчинките да са еднакви. Печете се в предварително загрята на 150 С фурна 35 минути.

  • 3

    Отворете леко фурната и оставете целувките да изстинат. След като изстинат, разтопете шоколада на водна баня, разредете със сметаната и слепете целувките по две.

  • 4

    Важно условие за правене на целувки е белтъците да са на стайна температура и съдът, в който ще ги разбивате, да е напълно сух.

  • 5

    Този десерт е много популярен във Франция, Швейцария, Италия и се нарича макарон. В България ги наричаме целувки. Успех!

  • 6

    Ако желаете макароните да бъдат разноцветни, съветваме ви да прочетете също толкова страхотната рецепта на Петя Керанова точно тук.

     

продукти
Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Iliana Todorova
03.08.2013 | 10:50
така дадената рецепта няма нищо общо с оригнала. само ще добавя че те са изключително деликатни и за да се достигне пълен успех се иска много прецизно изпълнение на оригиналната рецепта с време и опит.Успех !
11
zvetanka ivanova
10.06.2013 | 09:29
Много са интересни.
10
gabriela gabrielova
07.06.2013 | 10:21
Отговор на коментар #9 от vili deneva:
И на мен ми е интересна.
9
vili deneva
06.06.2013 | 21:21
Интересна е тази рецепта.
8
kalinka kalinkova
06.06.2013 | 11:18
Все пак изглеждат оригинални.
7
тихомира илиева
05.06.2013 | 22:48
Отговор на коментар #3 от Ralica Hristova:
Точно на това приличат.
6
Отговор на коментар #2 от Анелия Терзиева:
Колкото до наименованието, на френски въпросният десерт се казва именно "Macaron". На основата на белтъци е и затова напомня на нашите "целувки".
5
Nina Stanislavova
05.06.2013 | 16:57
Отговор на коментар #3 от Ralica Hristova:
и на мен . то май рецептата не е много вярна и много пълна
4
Отговор на коментар #2 от Анелия Терзиева:
Здравейте. Под снимката има посочен източник и в случая това е Wikipedia. Рецептата обаче е на добре познатата на всички читатели на Kulinar.bg Люба Грънчарова. А за качеството на нейните рецепти няма абсолютно никакво съмнение!
3
Ralica Hristova
05.06.2013 | 16:36
:)приличат ми на прасковки :)
2
Анелия Терзиева
05.06.2013 | 16:29
Има голяма разлика между направата на макарони и целувки-технология, съставки и тн.Снимката, ако е ваша, опишете и процеса на боядисване, получаване на т.нар "поличка"макарона и тн-все неща, които сте спестили.А за желаещите да научат повече , в интернет има достатъчно информация за направата на истински макарони!
1
Emnuella
05.06.2013 | 16:20
Изглеждат супер.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...