Измийте филетата от треска, подсушете ги, напръскайте ги с лимонов сок, оставете ги да го поемат за 15 минути, после ги посолете. Нарежете рибата на малки парчета.
За соса: Разтопете маслото и добавете, бъркайки, брашното. Сипете бульона, като разбивате, за да не се получат бучици.
Като заври сосът, сложете парчетата риба, подправете със сол и каперсите. Добавете бяло вино, лимонов сок, смлени семена от целина със сол и червен пипер на вкус. Задушавайте рибата 10-15 минути на тих огън.
Извадете я от соса и го застройте с разбитите жълтъци и сметаната. Доовкусете, ако е необходимо.
Сервирайте залятата със соса треска в пръстен от варен ориз със зелени подправки, гарнирана с резенчета лимон и домати и поръсена със ситно нарязан магданоз.
Рецептата е от книгата "Кулинарна енциклопедия" на ИК "Хермес".