Фъ (на виетнамски Pho) е традиционна виетнамска супа.
Вкусното ястие се сервира задължително в дълбока купа. Приготвя се от прозрачен бульон, оризово фиде или лингуини и тънки лентички месо.
Традиционно се приготвя с говеждо, но модерният вариант е с пилешко месо.
В супата се слага още лук, джинджифил, кориандър, мента, люти чушки, на някои места - рибена паста.
В Южен Виетнам задължително добавят босилек и соеви кълнове.
Виетнамската супа Фъ е важна част от традиционния местен бит. Предлага се на почти всеки ъгъл в страната.
Толкова е обичана от всички, че е специалитет в редица скъпи виетнамски (и не само) ресторанти.
В Южен Виетнам хапват супата за закуска и обяд, докато в северната част на страната - по всяко време на денонощието.
Има два основни вида - Ханой и Сайгон, които се различават по дебелината на фидето, използваните билки и сладостта на бульона.
wikipedia.org
Супата се е появила в началото на 20-ти век в северната част на Виетнам. Популяризирана е в останалата част от света от огромната маса бежанци, напуснали страната след войната във Виетнам.
През 1980 година отваря първия ресторант в Калифорния, където се предлага такава супа. Тя набира особена популярност в САЩ през 90-те години на 20 век, след като двете страни подобряват отношенията си.
След това супата се разпространява лавинообразно и започват да се появяват редица заведения за бързо хранене, в които се предлага.
През 2000 г. ресторантите, в които се предлага традиционанта супа, генерират колосалните 500 млн. долара приходи само за 1 година само за тази супа.
През 2011 г. супата влиза в класацията "50-те най добри световни ястия" под номер 28.
Обещахме ви точна рецепта и указания за приготвяне на тази супа. Ето ги и тях :)
Продукти:
- 3 с.л. семена от кориандър
- 2 звездни анасона
- 4 семенца карамфил
- 50 г джинджифил
- 1 лук
- 1 пиле
- 200 г оризови спагети
- 3 с.л. рибен сос
- люти чили чушки
- листенца мента, кориандър, босилек, пресен лук
Първо запечете семената в сух тиган. Междувременно срежете джинджифила перпендикулярно, а лука - на две половинки.
С металка щипка дръжте парчетата джинджифил и лук на газов котлон и запечете добре. Вижте защо се прави това и как е най-бързият начин да се сдобием с пушен лук.
В голяма тенджера сложете семената, джинджифила и лука и цялото пиле. Долейте вода и оставете да ври на тих огън, докато се сготви.
После извадете и разкъсайте пилето (наражете го) и прецедете бульона. Отново сложете бульона да заври и добавете оризовите спагети и от нарязаното пиле.
Прибавете наситнена люта чушка и рибения сос. Готови сте за сервиране - след като напълните купичките, задължитлено добавете пресен кориандър, мента и пресен лук.
youtube.com