Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хигиенни грешки, които допускаме всеки ден в кухнята!

по статията работи: | 12 октомври 2015 Прочитания: 1466
От които страда семейството ни
Хигиенни грешки, които допускаме всеки ден в кухнята!
Източник: Photl

Кухнята е най-любимото ни място в цялата къща. 

 

Няма нищо по-хубаво от това, да приготвим домашна храна, с която да зарадваме приятно цялото семейство.

 

Трябва да знаете обаче, че заедно с вкусната храна, понякога поднасяме на масата и много, много голямо количество бактерии.

 

Не се чудете как. Ако се замислите, цялата кухня гъмжи от бактерии.

 

И докато в заведенията няма как да сме сигурни каква е хигиената в кухнята, то в нашата си собствена кухня трябва да се постараем да е изрядно чисто.

 

И не, нямаме предвид да дезинфекцирате на всеки 15 минути. Има някои неща обаче, в които много грешим, без да се замисляме. И точно тези неща задължително трябва да променим веднага. 

 

Да започнем с миенето на ръце. "Ама аз си ги мия постоянно", си казваме ние.

 

Дали ги мием правилно обаче? Специалистите съветват да мием ръцете си поне 20 секунди с топла вода, преди да започнем да готвим. А след това, да ги бършем в чиста кърпа. 

 

Такава, с която преди това не сме бърсали чинии, масата или каквато и да е друга замърсена повърхност.

 

Задължително мийте ръцете си и след като сте измили съдовете. Чудите се защо, нали така или иначе ги търкате с препарат. И не говорим просто да ги избършете след миенето на съдовете, а след като оставите последната чиния, да си сложите сапун и да измиете ръцете си. Отново важи 20-секундното правило. 

 

Каквото и да правим, задължително ползваме ножове, а съответно и дъска. Колко са чисти те обаче?

 

photl.com

 

Супер важно правило - ако режете месо и зеленчуци, задължително ползвайте различни нож и дъска или измийте добре тези, на които сте рязали месото. 

 

След като споменахме миенето на съдове, колко са чисти гъбите за миене, които ползваме?

 

Ами, честно казано - доста са мръсни! И понеже не можем да сменяме гъбата след всяко миене на съдове, то имаме лесен трик за вас.

 

Сложете я в микровълновата за 20 секунди - това ще унищожи всички бактерии по нея.

 

Чисти ли са плотовете и останалите повърхности, върху които приготвяме храната?

 

Дори да мислите, че са, не е излишно да се подсигурим. Преди всяко готвене ги почиствайте. Задължително почистете и след като сте приключили с дейностите в кухнята. 

 

Почиствайте и по време на готвене, особено ако сте рязали или подготвяли сурово месо.

 

И задължително - не ползвайте мръсната гъба, за да почистите плота! 

 

photl.com

 

Въпреки че уточнихме за миенето на ръцете, миенето им след всеки досег със сурово месо е задължително!

 

Всякакво месо - свинско, пилешко, риба, а също и след пипане на яйчени черупки (особено ако яйцата са домашни).

 

Не си и помисляйте да чукнете яйцето, а след това да бъркате с пръсти в сместа. И със сигурност никога не отделайте жълтък от белтък в пръстите си, след като току що със същите сте пипали черупката на яйцето. 

 

В заключение - мийте ръцете си всеки път, след като сте пипали месо или яйца, дори това да означава да се миете през 15 секунди. 

 

Припомнете си още кои продукти имат срок на годност и колко точно е срокът им. 

Рейтинг: 2.5 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...